Wat doen de kinderen

Slurfen

Neushoornbaby Hugo heeft zich eindelijk aan het publiek in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp laten zien. Het bijna twee maanden oude pantserneushoorntje weigerde tot nu toe het trapje van de stal naar het binnenverblijf af te lopen. In de dierentuin werd hij al bijna een `watje' genoemd, omdat zijn twee oudere broertjes op die leeftijd veel ondernemender waren. Aan moeder Namaste ligt het niet, want zij wilde graag de stal uit, maar zodra ze merkte dat haar baby niet volgde, draaide ze weer om. En voor het publiek was het ook niet leuk want die konden Hugo alleen maar via de monitor in de stal bewonderen. Vorige week vonden de verzorgers het welletjes en ze probeerden hem met eten te lokken, maar daarvoor moest hij wel eerst de trap af. In het binnenverblijf waren allerlei lekkere hapjes klaargezet en pas na twee dagen kreeg hij zo'n honger dat hij zijn `trapangst' overwon om te gaan eten. En nu maar hopen dat hij geen `watervrees' heeft, want het is wel de bedoeling dat hij t.z.t. ook in het verwarmde binnenbad gaat zwemmen.

Sinds kort heeft Diergaarde Blijdorp ook een nieuwe internet-site met veel foto's en veel informatie: www.diergaardeblijdorp.nl. Op de nieuwe site kan gekozen worden voor een `ontdekkingsreis', waar per werelddeel van alles wordt verteld over dieren. Als er een werkstuk gemaakt moet worden over dieren kan er uitgebreid `geslurft' worden naar informatie en nieuw is dat er ook kleurplaten en dierengeluiden kunnen worden gedownload.

Neushoornbaby in Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Vernieuwde internetsite: www.diergaardeblijdorp.nl. Open van 9-17u. Toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar €, vanaf 12 jaar €14 en 65+ €. Inl 010-4431431.

Op reis gaan

Vos en Haas zijn vrienden en samen beleven ze van alles. Soep koken, de eerste sneeuw, op reis gaan en heimwee hebben. Uiteindelijk blijken ze onafscheidelijk. Het leven is veel leuker met zijn tweeën. Vos en Haas op reis is muzikaal theater voor kinderen vanaf 3 jaar en één van 25 voorstellingen in het theaterfestival voor peuters en kleuters Twee Turven Hoog op 8 en 9 februari in Almere. Ook zijn er voorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar.

2 Turven Hoog, theaterfestival voor peuters, kleuters en kinderen vanaf 4 jaar op 8 en 9 febr van 10-16u in theater De Roestbak en De Metropole, Almere. Inl en res 036-5339400, 036-5314141 of www.almeerse-theaters.nl. Toegang ¢4 en €5.

Met Kuifje op stap

In Kuifje en de Zonnetempel, een film uit 1969 naar de beroemde strip van Hergé Fontaine (met muziek van Jacques Brel) gaat Kuifje in Peru op zoek naar zijn vriend Zonnebloem. Natuurlijk wordt hij vergezeld door zijn andere vrienden kapitein Haddock en Bobby. De verstrooide professor Zonnebloem is ontvoerd door nazaten van de Inca's en na een gevaarlijke tocht bereiken ze de zonnetempel waar Zonnebloem gevangen zit. Frans Fontaine, conservator Latijns-Amerika van het Tropenmuseum in Amsterdam is op veel plekken geweest, die Kuifje op zijn wereldreizen ook bezocht, bijvoorbeeld de (zonne)tempel. Zondag 9 februari vertelt hij, voorafgaand aan de tekenfilm Kuifje en de Zonnetempel over zijn reizen. Na afloop kan ook de door hem samengestelde afdeling Latijns-Amerika in het museum bezocht worden.

Kuifje en de Zonnetempel met inleiding door Frans Fontaine op 9 febr vanaf 14u in de Kleine Zaal van het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam, gevolgd door museumbezoek. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Film en museumbezoek €5,50 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, 13 jaar en ouder €9.

Reserveren 020-5688451.

Naar de bibliotheek gaan

Februari is peutermaand in alle Haagse bibliotheken. Voor kinderen vanaf 2 jaar en hun (groot)ouders zijn er peutertheatervoorstellingen, poppenkastvoorstellingen, informatieochtenden voor ouders, er wordt voorgelezen en geknutseld, hier en daar is een peuterontbijt, een workshop beweging en een speurtocht.

Zo speelt Danstheater Retteketet Slaap lekker beer, Theater Pagetti Beertje Knuffel, Productiehuis Cinema de Liefde Oeps en peutertheater Tjalling en Kees heeft een vrolijk liedjesprogramma.

Een overzicht van de programma's is te vinden in het informatieblad van de bibliotheek Bibliotheeknieuws en ook op de website van bibliotheek www. Bibliotheek.nl/denhaag. Inl 070-3534461.

Dieren tekenen

Al op jonge leeftijd tekende Floris Verster (1866-1927) allerlei dieren, maar vogels waren bij hem favoriet en bijna elk veertje is te zien. Hij bracht uren door in het vroegere museum voor Natuurlijke Historie, waar hij probeerde opgezette dieren natuurgetrouw na te tekenen.

Die jeugdtekeningen en zijn latere werk zijn het uitgangspunt voor de workshop Tekenen naar Dieren in Museum De Lakenhal in Leiden, waar ook een expositie van het werk van Floris Verster te zien is.

Na een korte rondleiding over de expositie kunnen tekenaars van 8 t/m 80 onder leiding van de Leidse kunstenaars Saskia Masselink en Arjenne Fakkel zelf aan de slag met houtskool; (kleur)-potlood en waskrijt. De opgezette dieren, waar naar getekend wordt, komen uit de collectie van Naturalis.

Tekenen naar Dieren, workshops van 8 t/m 80 jaar op 12, 16 en 26 febr van 14-16u van 8 tot 80 jaar in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Workshop €3, toegang Lakenhal kinderen tot 18 jaar gratis, daarboven €4, mjk gratis. Inl 071-5165360.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl