Voorkeur Theater

Schicklgruber

Poppenspeler Neville Tranter en zijn Stuffed Puppet Theatre maken een poppenspel over de laatste uren van Adolf Hitler en zijn gevolg, op 20 april 1945. De nazi-kopstukken zitten bijeen in de ondergrondse Führerbunker, terwijl boven hun hoofden de Russen Berlijn platbombarderen, en zo een einde maken aan Hitlers regime. Hitlers bruid Eva Braun klaagt over zijn snor die al grijs begint te worden en ze luistert amper naar minister Joseph Goebbels (Propaganda), die steeds maar zegt dat de Führer een toespraak moet houden, een glorieuze toespraak, zoals vroeger. Neville Tranter speelt zelf een knecht die de zes kinderen van Goebbels probeert te redden. De grote poppen die Tranter bedient zien eruit als monsters. Met uitpuilende ogen en met wijdopengesperde bekken, even vervaarlijk als de muil van Hitlers hond Blondi. Tranter geeft hen akelige stemmetjes die allemaal op elkaar lijken. Deze karikaturen zouden snel gaan vervelen als ze niet de teksten hadden van Jan Veldman. Een tekst vol hardheid en toch vol mededogen. We verachten Eva Braun, maar vinden haar ook zielig. Net zoals we mee kunnen leven met Hitler. ,,Schicklgruber, ik heb je', sart de bont uitgedoste Dood, en Adolf krimpt ineen: Schicklgruber, dat was de achternaam van zijn vader, van een armonwettig kind. Ineens is de dictator al zijn glans kwijt en tegelijk zijn monsterachtigheid. Inl 033-4652660 of www.stuffedpuppet.nl

11 febr Heerlen, Parkstad Limburg Theater. 15-16 febr Groningen, Kruithuis. 18-19 febr Leiden, LAK-Theater.

Harde Polaroids

Zwart-humoristische zedenschets met thriller-achtig plot van Mark Ravenhill (Shopping and Fucking) over de inwisselbaarheid van idealen en liefdes. Harde polaroids is grappig, wijs, droevig en spannend. Regisseuse Alexandra Koch wil de tragiek van onze hang naar absolute waarheden tonen en daarin is ze geslaagd. In een kil decor zet zij warmbloedige mensen neer, arme stakkers met een groot vermogen tot zelfillusie en een klein maar heftig kloppend hart. Inl 010-4046888 of www.rotheater.nl.

8 febr Groningen, Grand Theatre. 13 feb IJmuiden, Witte Theater.

Caravaggio

De beeldende voorstelling Caravaggio van Els Inc. gaat over de schilder Caravaggio (1571-1610) die compromisloos zijn werk doet, en daar een hoge prijs voor moet betalen. Schrijver Jeroen van den Berg en regisseur Arie de Mol hebben er een knappe puzzel van gemaakt. In de poses van de acteurs zit het werk van de schilder verstopt. Caravaggio (Ali Ben Horsting) en zijn tegenstrever Baglione (Dic van Duin) worden omringd door bewonderaars en machthebbers. Inl 010-4731543

7 febr Capelle a/d IJssel Isala Theater. 11 febr Alkmaar De Vest. 12-13 febr. Rotterdamse Schouwburg.

Reduced Shakespeare

De Amerikaans-Britse Reduced Shakespeare Company speelt het complete werk van Shakespeare in anderhalf uur. In de hilarische show worden de 37 meesterwerken vermalen tot snelle komische acts. Rick Bland, Walter Lewis en Christian Malcolm zijn sterk in vette grappen en slapstick. De aankleding is carnavalesk en de grappen zijn ook leuk voor mensen die niet veel van Shakespeare weten. Inl. 020-6750966

7 febr Alkmaar, De Vest. 8 febr Zoetermeer, Stadstheater. 11 febr Laren (NH), Singer Theater. 12 febr Schiedam, Theater a/d Schie. 13 febr Spijkenisse, De Stoep.