Voorkeur Film

Valentín

De hoofdpersoon van Valentín heet Valentín en de film zou ook geen andere naam kunnen dragen. De film gaat over niets en niemand anders. Valentín is een scheel jongetje van een jaar of negen, dat tegen het einde van de jaren zestig in Buenos Aires bij zijn oma woont. Van Buenos Aires zien we vooral de straat waar Valentín woont, en dan vooral het stukje tussen zijn huis en het café. Daar speelt het leven van Valentín, die astronaut wil worden en net doet alsof hij verliefd is, zich af. Valentín laat prachtig zien wat een regisseur met een tamelijk gewoon gegeven en gewone middelen nog aan ongewoons kan doen. Valentín werd geregisseerd door Alejandro Agresti, een filmmaker die zowel in Nederland als in Argentinië werkt. Op het Nederlands Film Festival kreeg hij voor deze film het Gouden Kalf voor de beste regie.

Regie: Alejandro Agresti. Met: Rodrigo Noya, Carmen Maura, Julieta Cardinali, Alejandro Agresti. In 12 bioscopen.

Cidade de Deus

In zijn tweede film volgt de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles de teloorgang van een buitenwijk van Rio de Janeiro, tussen het eind jaren zestig en begin jaren tachtig. Met de toename van de drugshandel worden de bendeleiders jonger en machinegeweren groter. Bijna alle rollen worden gespeeld door straatjongens, maar de vormgeving is verre van neo-realistisch: eerder lijkt het een Amerikaanse gangsterfilm van Tarantino of Scorsese.

Regie: Fernando Meirelles, i.s.m. Katia Lund. Met: Alexandre Rodrigues, Matheus Nachtergaele, Seu Jorge. In 12 bioscopen.

Catch Me If You Can

Waargebeurde schelmenroman over de minderjarige flessentrekker Frank Abagnale (gespeeld door Leonardo DiCaprio) werd in de regie van Steven Spielberg een komedie over de jaren zestig; zo trippelen 140 minuten voorbij, zonder dat je het merkt. Aardige rollen voor onder meer Christopher Walken als de onvermijdelijke vaderfiguur, Tom Hanks en Martin Sheen. Abagnale is zelf te zien als een Franse politieman.

Regie: Steven Spielberg. Met: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, James Brolin, Frank Abagnale. In 84 bioscopen.

En verder

De arm van Jezus Amsterdam, Het Ketelhuis; 8 Mile in meer dan 62 theaters; About Schmidt in meer dan 22 theaters; De Tweeling in meer dan 72 theaters; Die Another Day in meer dan 98 theaters; Gangs Of New York in meer dan 93 theaters; Harry Potter II, Ned gesproken in meer dan 80 theaters, originele versie in meer dan 49 theaters; Ja Zuster, Nee Zuster in meer dan 18 theaters; Lord Of The Rings II: The Two Towers in meer dan 106 theaters; One Hour Photo Gorinchem: Roxy; Spy Kids 2: The Island Of Lost Dreams in meer dan 85 theaters; Het Stenen Vlot Veenendaal: Hofpleintheater.