Voor tennissers is het goed toeven in Gelredome

Het Nederlands Davis-Cupteam begint morgenmiddag in het Gelredome in Arnhem aan de wedstrijd tegen Zwitserland. ,,Tennissen in dit voetbalstadion is fantastisch'', weet coach Tjerk Bogtstra.

Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra was zelf nooit op het idee gekomen om te gaan tennissen in een voetbalstadion. Dergelijke sporttempels zijn veel te groot en te sfeerloos voor het spelen van landentennis, dacht hij aanvankelijk. Bogtstra had in de aanloop naar de wedstrijd tegen Zwitserland dan ook locaties in gedachten als Ahoy' in Rotterdam, de Brabanthallen in Den Bosch, de Rai in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht. Toen deze overdekte hallen om uiteenlopende redenen afvielen, meldde Arnhem zich bij de Koninklijke Lawn Tennisbond (KNLTB) met het Gelredome.

Na een bezoek aan de UEFA-Cupwedstrijd tussen Vitesse en het Duitse Werder Bremen maakte de sceptische houding van Bogtstra plaats voor een ongekend enthousiasme. ,,Tennissen in dit voetbalstadion is fantastisch'', verklaarde Bogtstra gisteren in de catacomben van het Gelredome. ,,Maar uiteindelijk zal de uitslag van de wedstrijd bepalen hoe mooi de herinneringen zijn die we hieraan overhouden.''

Bogtstra, die sinds twee jaar de captain is van het Nederlandse Davis-Cupteam, meent dat hij er alles aan moet doen om de juiste randvoorwaarden te scheppen. Daarbij wil de perfectionistische tenniscoach niets aan het toeval overlaten. Zo keurde Bogtstra voor het duel met de Zwitsers niet alleen uitgebreid het stadion, maar ging hij ook zelf op zoek naar een geschikt hotel.

Bij gebrek aan een adequaat onderkomen in Arnhem zelf viel de keus uiteindelijk op hotel Klein Zwitserland in het naburige Heelsum. Het Davis-Cupteam beschikt daar deze week over een eigen etage met alle faciliteiten. ,,Het is voor tennissers heel belangrijk dat ze zich prettig voelen'', legt Bogtstra uit. ,,Als je naar het stadion en het hotel kijkt dan zitten we hier dicht bij de perfectie.''

Nooit eerder werd in Nederland getennist in een voetbalstadion, al waren er in 1998 vergevorderde plannen om in de Rotterdamse Kuip te gaan spelen. Een nederlaag tegen België voorkwam destijds dat die primeur naar de thuishaven van Feyenoord ging. Nu, vijf jaar later, zijn de tennissers te gast in het onderkomen waar eerder behalve de voetballers van Vitesse ook popsterren als Bruce Springsteen, Janet Jackson, Britney Spears en de Spice Girls te bewonderen zijn geweest.

Het vijf jaar oude stadion doet dezer dagen in niets denken aan voetbal. Zelfs het voetbalveld ligt deze week functieloos in een betonnen bak naast het parkeerterrein. Onder het gesloten schuifdak van het Gelredome is een tennisstadion verrezen waar tienduizend mensen morgen, zaterdag en zondag kunnen kijken naar de Davis-Cupwedstrijd in de eerste ronde van de wereldgroep. Doorgaans biedt het Gelredome plaats aan circa 29.000 bezoekers.

Voor de hoofdtribune is een tennisbaan neergelegd waar omheen aan drie kanten tribunes zijn gebouwd. Grote zwarte doeken zorgen ervoor dat de rest van het stadion aan het oog wordt onttrokken. Een speciale lichtinstallatie hangt boven het speelveld en de verwarming zorgt voor een juiste temperatuur. Bogtstra: ,,Er is hier het juiste intieme tennissfeertje gecreëerd dat bij het spelen van wedstrijden in de Davis Cup past. Verder als je naar de faciliteiten zoals bijvoorbeeld de kleedkamers kijkt, is het hier gewoon top'', weet de non-playing-captain.

Na thuiswedstrijden van de voetballers van Vitesse willen coaches van de tegenpartij nog wel eens klagen over de benauwde atmosfeer die ontstaat onder het dichte dak. Met name de rook van de toeschouwers kan maar moeilijk een uitweg vinden in het Gelredome. In tegenstelling tot de regels bij het voetbal is roken tijdens de tenniswedstrijden in Arnhem verboden.

Het enige waarover Bogtstra en zijn spelers niet onverdeeld tevreden zijn, is de baansoort. Twee jaar geleden stuntte de tennisploeg van Bogtstra in Eindhoven en Den Bosch tegen respectievelijk Spanje en Duitsland op een supersnelle indoorbaan. Volgens de nieuwe regels van de Internationale Tennis Federatie (ITF) is het gebruik van die `ijsbaan' niet meer toegestaan. Tegen wil en dank heeft Bogtstra daarom nu gekozen voor een iets langzamere ondergrond. Een mat van een soort rubber dat officieel Greenset Trophy wordt genoemd. Nederland had in het Gelredome ook een snelle grasmat neer kunnen leggen, maar volgens Bogtstra is dat wegens de hoge kosten niet eens overwogen.

Het Gelredome hoopt dat het optreden van het Nederlandse Davis-Cupteam ook andere sportbonden op het idee zal brengen om het Arnhemse stadion te gaan gebruiken. Zo zouden in de toekomst bijvoorbeeld volleybal- of basketbalwedstrijden georganiseerd kunnen worden. Het voortbestaan van de moderne sporttempel is nu nog voor het grootste deel afhankelijk van Vitesse. De Arnhemse voetbalclub heeft een kort geding aangespannen tegen de provincie Gelderland om de huurprijs van 3,6 miljoen euro per jaar te verlagen naar iets minder dan een miljoen euro per jaar.