Vodafone achtervolgt buitenlandse dochters

Vodafone heeft nu waarschijnlijk genoeg gedaan om zijn Zweedse minderheidsaandeelhouders te overreden hun stukken in Europolitan, Vodafone's Zweedse dochter, te verkopen. Door het aanvankelijke bod van 45 naar 47 Zweedse kronen te verhogen, biedt de mobieletelefoniereus nu een min of meer aanvaardbare premie van 7 procent bovenop de slotkoers van vóór de bekendmaking van zijn plannen. Het is buitengewoon optimistisch te verwachten dat Vodafone nog verder zal gaan. Het bod wordt tenslotte geschraagd door een aanbeveling van Europolitans onafhankelijke directie en geholpen door de Zweedse beursregels, die Vodafone het recht geven een bindend bod uit te brengen zodra het 90 procent van het bedrijf in handen heeft. Het concern kan die drempel nemen als net iets meer dan de helft van de overige Europolitan-aandeelhouders zijn medewerking verleent.

Intussen bewaart Vodafone het stilzwijgen over het lot van zijn voorstel aan de beleggers in zijn Nederlandse dochter, het voormalige Libertel. De aandelen in dat bedrijf zijn nu gedaald tot onder de koers van 11 euro die Vodafone aanvankelijk had geboden, wat inhoudt dat beleggers niet verwachten dat het mobieletelefonieconcern zich royaler zal tonen.

Volgens een ingewijde zijn er twee redenen waarom het nog wel even zal duren voordat het bod wordt herzien. De eerste is dat de bedrijven willen wachten op het advies dat wordt voorbereid door ABN Amro. Maar de tweede is dat de Libertel-top probeert een betere overeenkomst te krijgen.

Aandeelhouders mogen een verhoogd bod dus nog niet helemaal uitsluiten. Dan zijn de aandeelhouders van het Portugese Telecel er slechter aan toe. In Portugal vereisen de beursvoorschriften geen aanbeveling door de raad van bestuur, waardoor Vodafone zijn aanvankelijke bod van 8,50 euro kan handhaven.

Het hogere bod zal degenen die reeds lang Europolitan-aandelen bezitten geen troost kunnen bieden. Zij zijn de helft van de waarde van hun belegging kwijt als ze hun aandelen in 2000 hebben gekocht. Maar ze kunnen in ieder geval leedvermaak putten uit het bericht dat de vastetelefoniedivisie van Vodafone's Japanse dochter, Japan Telecom, voor zo'n 300 miljard yen aan een beleggingsfonds wordt verkocht. Dat komt neer op een koopje ter hoogte van driemaal de verwachte winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Paul Raynes