Utrecht krijgt culturele injectie

Demissionair staatssecretaris C. van Leeuwen (Cultuur) heeft Utrecht gistermiddag uitgeroepen tot Cultuurstad 2003. Met de titel schenkt hij de stad 250.000 euro voor bijzondere projecten op het gebied van cultuureducatie.

Het is voor het eerst dat een stad deze titel krijgt. Utrecht, dat de enige kandidaat was, moet dan ook als proef fungeren, aldus initiatiefnemer Van Leeuwen. Utrecht ziet de titel als een stap op weg naar de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad. Provincie en gemeente Utrecht zijn van plan zich aan te melden voor het jaar 2013. Utrecht denkt goede kans te maken omdat dat jaar de Vrede van Utrecht driehonderd jaar geleden werd gesloten. De herdenking van dit historische feit zal hoe dan ook groots worden gevierd.

Utrecht besteedt het geld aan projecten die al voor het komend jaar op de agenda stonden, zoals de internationale kunst- en muziektentoonstelling NEO in het Centraal Museum en het mobiele architectuurproject Parasite Paradise in Leidsche Rijn, een onderdeel van het project BEYOND (beeldende kunst in de openbare ruimte van Leidsche Rijn). Een aantal kunstinstellingen, waaronder Muziekcentrum Vredenburg en de Stadsschouwburg wordt in staat gesteld enkele bijzondere nieuwe producties te produceren. Doel daarbij is een breed en nieuw publiek te bereiken met kwalitatief goede producties. Een nieuw initiatief van het stadsbestuur is het experiment Culturele Zondagen, waarmee de stad een groot en breed publiek wil bereiken.

De stad hoopt de overheidsbijdrage met behulp van sponsoring door bedrijven en instellingen te verviervoudigen.

In de stad en de provincie Utrecht wonen en werken duizenden kunstenaars, ontwerpers en theatermakers. De Utrechtse podia en musea behoren volgens de gemeente tot de best bezochte van het land en er zijn elk jaar tal van festivals. Jaarlijks ontvangt de Utrechtse culturele sector ongeveer 1,5 miljoen (waaronder veel buitenlandse) bezoekers.