Turkije stemt over bases VS

Het Turkse parlement stemt op 18 februari over stationering van ongeveer 30.000 Amerikaanse militairen in Turkije in verband met een eventuele oorlog tegen Irak. Een voor vandaag vastgestelde stemming in het parlement betreft alleen modernisering door de Verenigde Staten van verscheidene militaire bases en havens in Turkije voor gebruik in zo'n oorlog tegen Irak, en de komst van 3.500 man Amerikaanse genietroepen die deze bases moeten aanpassen. Dat heeft de Turkse premier, Abdullah Gül, gisteren gezegd. Het parlement, waarin Güls op de islam georiënteerde AK-partij de absolute meerderheid heeft, moet volgens de grondwet toestemming gegeven voor de komst van buitenlandse militairen.

Turkije staat onder zware Amerikaanse druk om op de kortst mogelijk termijn met de komst van Amerikaanse troepen in te stemmen. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney zou daar telefonisch nog bij Gül op hebben aangedrongen. De Turkse bevolking is echter in overgrote meerderheid tegen een oorlog in Irak. Dat is de reden waarom de Verenigde Staten hun oorspronkelijke verzoek om 80.000 militairen in Turkije te mogen legeren stilzwijgend hebben verlaagd.

AK-leider Erdogan zei twee dagen geleden dat het de Turkse regionale belangen kon schaden als Turkije niet aan een Amerikaanse oorlog in Irak meewerkt. Premier Gül sloot vandaag echter uitdrukkelijk uit dat de Turkse strijdkrachten mee gaan vechten. Hij toonde zich nog optimistisch over een vreedzame afloop van de crisis.