Topman TIE: boete voor late melding

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vandaag voor het eerst in zijn bestaan een bestuurder van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf publiekelijk een boete opgelegd. Bestuursvoorzitter Th. Raman van het Amsterdamse softwarebedrijf TIE moet 21.781 euro betalen voor het overtreden van de Wet Toezicht Effectenverkeer. De topman meldde 21 privé-transacties in aandelen TIE te laat bij de toezichthouder. De AFM spreekt van een ,,ernstige overtreding van de meldingsplicht''.

De bestuursvoorzitter van TIE betreurt de boete. ,,Dit was niet nodig geweest. Het publiceren van zo'n boete vind ik een hele forse beslissing. Ik heb mijn lesje al een jaar geleden geleerd, toen mijn effectentransacties in de media kwamen.'' De zaak leidde een jaar geleden tot een publieke discussie door een publicatie in deze krant. Toen zei Raman dat hij de meldingsplicht voor in effecten handelende bestuurders niet kende. ,,Het was gewoon stom van me. Ik had het moeten weten.''

Het bedrag dat Raman moet betalen, overtreft de boetes van ABN Amro en Fortis. Deze bankinstellingen kregen boetes van respectievelijk 18.150 en 9.076 euro. ABN gaf ,,een misleidende voorstelling van zaken'' bij de beursgang van World Online. Fortis kreeg in het openbaar een boete voor ,,het benadelen van beleggers'' bij de beursgang van een ander internetbedrijf.

Raman zegt in een reactie dat hij de boete niet zal declareren bij de onderneming. ,,Het gaat om persoonlijke aandelentransacties dus ik zal de boete zelf betalen.''

De toezichthouder stelt dat Raman vorig jaar op 8 januari effectentransacties in aandelen TIE aanmeldde die tussen december 2000 en oktober 2001 waren uitgevoerd. Zulke aankopen dienen ,,onverwijld'' bij de toezichthouder te worden gemeld.

Met de aandelenhandel was een bedrag van circa 165.000 euro gemoeid. ,,Dat is nog minder dan 0,7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal'', aldus Raman. De topman van TIE zegt verbaasd te zijn dat het nog een paar maanden duurde voordat de toezichthouder vorig jaar met een boete dreigde.

Raman zal niet in beroep gaan tegen de uitspraak. ,,Ik heb het te druk om tijd te besteden aan dit gedoe. Ik heb belangrijker zaken aan mijn hoofd, zoals leiding geven aan dit bedrijf.'' Fortis en ABN Amro gingen eerder wel in beroep tegen de publiekelijke boetes van de toezichthouder.