Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprekken met artsen en slachtoffers over medische fouten en de beslotenheid van de beroepsgroep. Verder praat Eurocommissaris Loyola de Palacio over de kwaliteit van de internationale scheepvaart tegen de achtergrond van de recente scheepsrampen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Rondom tien. Debat met schrijver Geert Mak, Iraakse, joodse en Amerikaanse Nederlanders over de dreigende oorlog tegen Irak. Ned.1, 21.50-22.35u.

Nova. Reportage over Iraakse dichters in Nederland en aandacht voor de booming-business van fotomusea. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Histories. Eerste deel van een drieluik over de langdurige oorlog van de Amerikanen in Vietnam in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tegen het communistische noorden. In totaal sneuvelden aan beide kanten twee miljoen mensen. Canvas, 21.00-21.50u.

Zembla: Afluisteren. De telefoongesprekken die zijn gebruikt in de rechtszaak tegen de Koerdische leider Baybasin zijn mogelijk gemanipuleerd. Dat is wellicht gebeurd toen deze gesprekken digitaal waren opgeslagen in de computers van de tapkamers van de Nederlandse politie. Ned.3, 21.13-22.00u.

DRAMA & MUZIEK

Muizen. Eerste aflevering van een vierdelige comedyserie van Theatergroep Carver over mensen en een muizenfamilie in een groot appartementencomplex met eigen normen en waarden. Ned.3, 23.15-23.45u.

NPS Jazz: Jazz van Ken Burns. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.45-0.47u.

FILM

. The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over belaagd schoffie dat tegen de maffia zou kunnen getuigen. Met Tommy Lee Jones als openbare aanklager. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

. Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Boeven en verknipten regeren Hollywood in droogkomische satire naar boek van Elmore Leonard. John Travolta excelleert als cinefiele `loan shark' die een film wil maken. Met Gene Hackman als mislukt regisseur en Danny DeVito als verwaten steracteur. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

. Les amants (Louis Malle, 1958, Frankrijk). Tweede, geruchtmakende speelfilm van Malle is een lyrische studie naar de verveling, seksuele honger en dubbele moraal van de bourgeoisie. De Nederlandse filmkeuring coupeerde destijds alle scènes die betrekking hebben op het moederschap van Jeanne Moreau, die zonder berouw bevrijdend overspel pleegt met toevallige passant Jean-Marc Bory. Ook met Alain Cuny en met Brahms op de geluidsband. TV5, 22.30-24.00u., zwart-wit.

. Shirley Valentine (Lewis Gilbert, 1989, Engeland/VS). Rake observaties van de condition humaine kenmerken verfilming van stuk van Willie Russell. Pauline Collins schittert als de Liverpoolse `Jeanne d'Arc van het aanrecht', die in Griekenland verliefd wordt op het leven. Net5, 22.45-0.35u., met reclame.

In weiter ferne, so nah! (Wim Wenders, 1993, Duitsland). In vervolg op Der Himmel über Berlin (1987) verliest Wenders zich in pseudomystiek en kalenderblaadjeswijsheden over de essentie van het menselijke bestaan. Engel Cassiel (Otto Sander) probeert zijn kleurloze bestaan in te ruilen voor dat van een mens en raakt verstrikt in het web van een schimmige thriller die teruggaat tot de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Gastrollen van Gorbatsjov en Lou Reed. ARD, 0.50-3.10u.

The Seven-Ups (Philip D'Antoni, 1973, VS). In het kielzog van The French Connection vervaardigde, harde politiethriller, gesitueerd in New York. Roy Scheider als undercover cop. BBC1, 1.20-3.05u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met columniste Beatrijs Ritsema die wekelijks in het dagblad Trouw ingaat op etiquettevragen. Ze vertelt de luisteraar hoe welgemanierde uitzendingen gemaakt kunnen worden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van ontwerper Donald Janssen in Scheveningen een gesprek met kunstcritica en essayiste Anna Tilroe over de `spektakelmaatschappij', het verstedelijkte landschap en het verlies van het gewone. Na elven een portret van Sami Sennpekkilla uit Finland die onder de naam Es, elektro-akoestische composities maakt die geïnspireerd zijn door de klassieke avant-garde film. Tot slot een fragment uit het geluidsarchief. 747AM, 22.02-24.00u.