Shell maakt zich gereed voor oorlog

Shell bereidt zich voor op een oorlog in Irak, maar over de gevolgen van het mogelijke conflict tast het olieconcern in het duister.

,,Wat gebeurt er met de olieprijs, wat gebeurt met de wereldeconomie?'', vroeg bestuursvoorzitter J. van der Veer van Koninklijke Olie zich vanmorgen af in een toelichting op de jaarcijfers. ,,We volgen het nieuws, maar meer weten we ook niet. Maanden geleden zijn we al gaan kijken naar de mogelijke consequenties van een oorlog. Stel dat er een oorlog komt, wat voor risico's lopen de mensen dan? We zijn voor terroristen een mogelijk target, dus dat moet je ook doordenken. Als je bijvoorbeeld een installatie verlaat, moet je het netjes doen. Voor het milieu en voor de mogelijkheid om later snel weer aan de slag te kunnen gaan.''

Van der Veer onthield zich vanochtend van een politieke stellingname over het conflict met Irak. ,,Daar gaan regeringen over, en niet bedrijven. We zijn ook niet in gesprek met de Irakese oppositie in Londen. Het enige wat wij zeggen is dat, als er een andere regering komt, wij ook een eerlijke kans willen krijgen om weer in dat olierijke gebied actief te worden.''

Shell heeft in het vierde kwartaal een nettoresultaat behaald van 2,78 miljard euro. Dat betekent een stijging van 46 procent in vergelijking met een jaar eerder, wat grotendeels overeenkomt met de verwachtingen van financiële analisten. Het hogere resultaat op de oliewinning, vooral als gevolg van de gestegen olieprijzen, zorgde voor voldoende compensatie van bijvoorbeeld de lagere raffinagemarges. Ook de divisie chemie zag het resultaat in 2002 stijgen, van 241 tot 551 miljoen euro. Over heel 2002 kwam de winst uit op 9,2 miljard euro, een kwart lager in 2001.

Eind vorig jaar stelde Shell zijn jaarlijkse productiegroei bij van 4 naar 3 procent. Het concern laat voor de komende jaren in het midden of deze groei elk jaar wordt behaald. ,,Het doel is om deze groei de komende jaren, tot 2005, gemiddeld vast te houden, maar het belangrijkste blijft natuurlijk wat de winstmarge is op die productie'', aldus Van der Veer.

Aandeelhouders, die een lichte dividendstijging kunnen incasseren, reageerden aanvankelijk gematigd positief op de resultaten, maar tegen het middaguur stond de koers 0,4 procent lager. Van der Veer maakte verder bekend dat het concern de komende tijd geen eigen aandelen meer inkoopt. ,,Het is onwaarschijnlijk dat dit stuk gereedschap het komende halfjaar nog uit de kist komt.''

ACHTERGROND: pagina 16