Rottenberg botst met redactie van NOVA

Bij het pasvernieuwde actualiteitenprogramma NOVA is een conflict ontstaan over de formule van het programma.

Twee van de vier presentatoren, Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk, zijn niet gelukkig met de huidige opzet, waarbij studiogesprekken worden afgewisseld met vooraf opgenomen reportages en live-gesprekken met correspondenten. Zij willen dat NOVA een talkshow wordt, met een nog grotere rol voor de presentatoren. Hun voorbeeld is Nederland kiest, het verkiezingsprogramma dat in januari door Rottenberg en Van Nieuwkerk samen werd gepresenteerd vanuit café Dudok in Den Haag.

De redactie van NOVA hecht echter aan de huidige formule van het programma en verzet zich tegen de eisen van Rottenberg en Van Nieuwkerk. Volgens Helma Coolman, lid van de redactieraad, heeft de redactie zich vandaag opnieuw verbonden aan die formule en heeft hoofdredacteur Rik Rensen zijn steun hieraan uitgesproken. Overigens zal Felix Rottenberg voorlopig geen uitzendingen presenteren. Hij is ziek en is wellicht de komende maanden niet beschikbaar voor NOVA.

Bij de voorbereidingen voor het nieuwe NOVA, dat op 27 januari van start ging, heeft de redactie juist bedongen dat er voldoende ruimte voor zelf gemaakte reportages zou blijven. Met name de researchredactie, verantwoordelijk voor onderzoeksjournalistiek, pleitte hiervoor.

Hoofdredacteur Rensen dacht aanvankelijk meer aan een talkshow, à la Barend & Van Dorp bij concurrent RTL4. Ook bij het oude NOVA speelde al de tegenstelling tussen presentatoren, die zoveel mogelijk studiogesprekken in het programma wilden hebben, en de redactie die eigen reportages wilde brengen.