PSV houdt hoofd koel in helse Haagse voetbalsfeer

Het leek wel oorlog in het Zuiderpark. Het donkerblauw van de mobiele eenheid overschaduwde de geel-groene clubkleuren van ADO Den Haag. Agenten met honden en wapenstokken werden geassisteerd door uitzendkrachten van het type bodybuilder. Met kunst en vliegwerk hielden zij de tienduizend bezoekers in toom. De schade bleef beperkt tot charges, vernielingen en 22 arrestaties. Burgemeester Deetman beloofde spoedoverleg met ADO.

Het bekerduel tegen PSV was een risicowedstrijd en werd op klaarlichte dag gespeeld. Door oponthoud buiten het stadion was de aftrap twintig minuten later dan gepland. De koploper van de eredivisie versloeg de koploper van de eerste divisie dik verdiend met 3-0. Kezman en Rommedahl (twee keer) waren de doelpuntenmakers. PSV speelt begin maart in de kwartfinale op eigen veld tegen Heerenveen.

Het klasseverschil viel gistermiddag ook van de tribunes af te lezen, maar dan in omgekeerde volgorde. Bij een cornervlag stonden enkele honderden PSV-fans in een hermetisch afgesloten tribunevak. Ze werden royaal overstemd door de tegenpartij. Op het eerste oog hoefden lang niet alle seizoenkaarthouders van ADO een snipperdag op te nemen. De oorbellen, bierbuiken en tatoeages waren in de meerderheid.

De harde supporterskern op de Aad Mansveld-tribune is berucht. Gisteren riepen ze kwetsende spreekkoren naar de spits van PSV. Kezman werd bij herhaling voor `kankerhoer' uitgemaakt, maar dat is geen nieuws. Het overkwam de Joegoslaaf eerder in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. ADO-trainer Schoenmaker sprak er schande van. ,,Als die gasten nou `boerin' hadden geroepen, waren ze nog ludiek geweest'', sprak Sexie Lexie met Haagse tongval.

De politieleiding kon na afloop tevreden zijn. Er vielen geen doden, geen zwaargewonden en de risicowedstrijd werd niet gestaakt. Het bekerduel tegen PSV vormde een generale repetitie voor volgend seizoen, als ADO na twaalf jaar kan terugkeren in de eredivisie. De neutrale voetballiefhebber ziet liever Emmen promoveren, een club zonder negatieve reputatie. De stand op de ranglijst biedt koploper ADO meer kans. De KNVB is gewaarschuwd, want de Haagse hooligans hebben snode plannen. Ze vervelen zich een beetje in de eerste divisie. In de provincie valt weinig eer te behalen.

Gevaarlijk waren gisteren de taferelen bij de ingang van het verouderde Zuiderpark. Supporters, fotografen en journalisten vormden een scrum voor de smalle toegangspoorten. Iedereen werd grondig gecontroleerd en stevig gefouilleerd. Het leidde tot het betere duw- en trekwerk, waarbij kleine kinderen bijna onder de voet werden gelopen. Dronken en gedrogeerde volwassenen gingen net niet op de vuist.

Schoenmaker sprak na afloop over ,,een fantastische ambiance waar we met z'n allen keihard voor geknokt hebben''. Het was al weer een poosje geleden dat het Zuiderpark was uitverkocht. De bekersfeer deed Engels aan. PSV was goed voorbereid en had de nacht voor de wedstrijd in een hotel in Kijkduin doorgebracht. Enkele tientallen ADO-fans probeerden de Brabantse spelers uit hun slaap te houden; gezien het vertoonde spel zonder succes.

Vol verwachting hadden de Hagenaars en vooral Hagenezen uitgekeken naar de hernieuwde kennismaking met een nationale topclub. ADO was een subtopper in de beginjaren zeventig, toen het Zuiderpark nog dertigduizend toeschouwers kon herbergen en voetbalvandalisme nog niet bestond. In het vergrijsde sterrenteam was Schoenmaker de slungelachtige midvoor, Mansveld de stoere libero en Van den Burch de kale rechtsback. `Krijten Theo', riepen zijn aanhangers na elke kopbal.

Het huidige elftal is minder sterk, maar goed genoeg om zich volgend seizoen met de staartclubs in de eredivisie te kunnen meten. ADO afficheert zich graag als sleeping giant. Op de tribunes is de reus klaarwakker. Tegen PSV werd elke geslaagde actie op het middenveld met juichkreten begroet. Scheidsrechter Bossen, geen thuisfluiter, kreeg de nodige scheldkanonnades naar zijn hoofd geslingerd. Dit verbale geweld horen we tegenwoordig in elk voetbalstadion.

De supporters van ADO zullen over twee jaar met frisse tegenzin naar een nieuwe thuishaven moeten uitwijken. Op het bedrijventerrein Forepark moet de eerste paal nog geslagen worden. De Haagse gemeenteraad beslist volgende maand over de bouw van een stadion in de oksel van het Prins Claus-plein. De plaatselijke politici zijn bijna allemaal vóór de verhuizing. Hoe minder hooligans in de buurt, hoe beter.

Een blijvend probleem vormt het gebrek aan goede sparringpartners tijdens de zomer- en winterstop. ADO kan geen zware trainingswedstrijden organiseren, omdat de grotere clubs in Nederland liever geen hooligans op bezoek krijgen. Schoenmaker: ,,Niemand wil ons hebben. Dus waar moeten we onze graadmeter halen? In Turkije. Daar wonen allemaal lieve mensen.''

ADO Den Haag

0

PSV

3

Ruststand 0-2. 13. Kezman 0-1, 32. Rommedahl 0-2, 72. Rommedahl 0-3. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 8.500. Gele kaart: Saeijs (ADO), Bouma, Kezman, Ooijer, Robben (PSV).

    • Jaap Bloembergen