`Preventieve aanval' tegen troepen VS

Noord-Korea heeft gedreigd met een preventieve aanval als de Verenigde Staten besluiten om meer Amerikaanse troepen naar Zuid-Korea te sturen.

Volgens een woordvoerder van de Noord-Koreaanse regering zal zijn land niet afwachten als Amerika na Irak zou besluiten het vizier te richten op Noord-Korea.

De Amerikaanse regering overweegt uitbreiding van de troepen in Zuid-Korea naar aanleiding van Noord-Koreaanse plannen om het nucleaire programma te hervatten. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de regering met de troependreiging duidelijk wil maken dat Noord-Korea niet wordt vergeten nu de VS hun aandacht richten op Irak.

Gisteren heeft de Noord-Koreaanse regering verklaard de werkzaamheden bij de omstreden kerncentrale bij Yongbyon te hebben hervat. Volgens de regering in Pyongyang wordt de centrale slechts gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Maar volgens de Amerikaanse regering is de centrale daarvoor veel te klein (vijf megawatt) en is het Noord-Koreaanse nucleaire programma bedoeld voor de productie van plutonium, grondstof van kernwapens. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft gezegd dat Noord-Korea in de positie dreigt te komen om nucleaire wapens voor zichzelf te maken of aan andere landen te voorkopen.

,,Volgens de VS zijn wij na Irak aan de beurt'', aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Maar wij zullen onze maatregelen nemen. Preventieve aanvallen zijn niet het alleenrecht van de VS.''

Een aanval op de kerncentrale van Yongbyon zal door Noord-Korea worden uitgelegd als een ,,totale oorlog''. Volgens het ministerie is ,,de huidige situatie ernstiger dan die in 1993'' – toen het conflict over de kerncentrale resulteerde in het stilleggen van het nucleaire programma, in ruil voor Amerikaanse steun.

Noord-Korea is ook verbolgen over de poging van de Amerikanen om de kwestie voor de Veiligheidsraad te brengen. ,,Als de Veiligheidsraad, verantwoordelijk voor de wereldvrede en veiligheid, de VS niet ter verantwoording roepen voor hun foute Korea-politiek, dan is die raad partijdig en dan zullen we zijn uitspraak niet erkennen.''