Onderzoek naar fraude in zorg

Demissionair minister De Geus (Volksgezondheid) komt binnen een maand met een eigen onderzoek naar de aard en omvang van fraude in de zorgsector.

Dat beloofde hij de Tweede Kamer gisteren tijdens een spoeddebat naar aanleiding van rapporten over zorgfraude die het openbaar ministerie en de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hadden opgesteld. Daarin wordt uitgebreid gemeld op welke manier zowel patiënten, artsen als instellingen zorgverzekeraars oplichten. De Geus wil de mazen in het huidige zorgstelsel in kaart brengen. Tevens moet zo meer inzicht komen in de omvang van zorgfraude. De schattingen lopen nu uiteen van enkele miljoenen tot enkele miljarden euro per jaar.

Zowel De Geus als zijn collega Donner (Justitie) stuitten gisteren op een uiterst kritische Kamer. Met name de Kamerleden Buijs (CDA) en Wilders (VVD) verweten hun dat ze de Kamer hadden behoren te informeren over de alarmerende rapporten, die al uit 2001 dateren. De Kamer vernam de informatie eind vorige maand via de pers. Het rapport van het openbaar ministerie was aldus Donner vooral bedoeld voor de zorgsector zelf.

Volgens Donner is het beeld ,,onjuist'' dat het OM te weinig doet aan zorgfraude. Sinds 1998 zijn 172 meldingen binnengekomen. Het ging vooral om informatie, in 15 gevallen werd aangifte gedaan. Daarnaast werden nog eens 29 gevallen van zorgfraude bij de politie aangegeven. Bij ZN was het bewust beleid, zei ZN-directeur M. Bontje na afloop van het debat, om de risicoanalyse ,,niet naar buiten te brengen''. ,,Bij ons leefde sterk het idee dat er een voorbeeldfunctie van uit zou kunnen gaan.''

De Geus erkende dat dergelijke alarmerende rapporten juist wel hadden moeten worden doorgegeven. De CDA-bewindsman kwam gedeeltelijk terug op zijn eerdere voorstellen om sjoemelende ziekenfondspatiënten tijdelijk uit de verzekering te weren en contracten met frauderende zorgaanbieders op te zeggen. De minister gaf toe dat dergelijke maatregelen moeilijk samengaan met het recht op zorg, waartoe de overheid zich voor elke burger heeft verplicht.