Om naar uit te kijken

LITERATUUR

AFTh & Büch

Het nieuwe literaire seizoen gaat van start met twee romans waarop lang is gewacht: het achthonderd bladzijden tellende De Movo-tapes van AFTh (voorheen Van der Heijden) en Het geheim van Eberwein van de onlangs overleden Boudewijn Büch, die met deze roman een vervolg heeft willen geven aan zijn verfilmde succesboek De kleine blonde dood. Beide romans liggen vanaf dinsdag in de winkel.

AFTh: De Movotapes (uitg. Querido). Boudewijn Büch: Het geheim van Eberwein (Arbeiderspers).

POP

Rico Rodriguez meets the High Notes

Toen de Jamaicaanse trombonist Rico Rodriguez eind jaren zeventig bekend werd als gastspeler bij de Britse ska-revivalband The Specials, had hij er al een halve carrière op zitten. Als een van de grondleggers van de ska speelde hij in de Studio One-band van producer Coxsone Dodd en was hij te horen op ontelbare vroege reggaehits. Als solist maakte hij de invloedrijke albums Man From Wareika en That Man Is Forward. De Amsterdamse reggaeband Rude Rich and the High Notes haalt de 68-jarige levende legende in hun serie History of Ska, Rocksteady and Early Reggae naar Nederland voor twee optredens.

7 febr Patronaat, Haarlem, 8 febr W2, Den Bosch.

MUZIEK

Ronald Brautigam

De pianist Ronald Brautigam treedt deze maand vier keer op in het Amsterdamse Concertgebouw. In de Matinee op de Vrije Zaterdag speelt hij 8 februari bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart het Vijfde pianoconcert van Beethoven. Op 9 februari geeft Brautigam in de serie De kunst van het luisteren een recital met muziek van Liszt, Heller, Schumann en Beethoven. Op 22 en 28 februari werkt Brautigam, met Isabelle van Keulen, mee aan concerten van het Nederlands Kamerorkest in Mendelssohns Concert voor viool en piano. Op 12 februari begint de VPRO op Radio 4 aan de 24-delige serie Beethoven en Brautigam.

Matinee: 8 febr 14u15 (rechtstreeks op Radio 4, herh. 11 febr 20u). Recital: 9 febr 20u15; Ned. Kamerorkest: 22 en 28 febr 20u15. Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

THEATER

Karim Traidia

Filmregisseur Karim Traidia, bekend van De Poolse bruid ensceneert voor het Amsterdamse Theater Cosmic T `n L (Trouw en Liefde), een documentaire toneelstuk met videobeelden. Brigitta Hacham interviewde vijftien mannen in de Amsterdamse Bijlmer over de liefde en het huwelijk. Het resultaat destilleerde ze tot een samenspraak tussen een Turk, een Marokkaan, een Surinamer, een Antilliaan, en een Nederlander.

11-16 febr Cosmic Theater, Amsterdam. Tournee t/m 3 mei. Inl 020-6266866 of www.cosmictheater.nl

DANS

Truus Bronkhorst

I Feel Good, de nieuwe voorstelling van choreografe Truus Bronkhorst en haar partner, de mime-speler Mariën Jongewaard, is een seksueel geladen antwoord op de compositie Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, maar de choreografen zetten ook Karl-Heinz Stockhausens Helikopter Streichquartet in. Vijf danseressen en vier dansers doen mee: bij duetten zal er altijd één overblijven en dat betekent bij de Sacre dat ze de `uitverkorene' zijn, het lente-offer. Een film, waarvoor kunstenaar Boris Gerrets zwart-wit pornobeelden bewerkte, gaat aan de duetten vooraf, op de klanken van Stravinsky's Aanbidding van de aarde.

Première 7 febr Brakke Grond, Amsterdam. Tournee t/m 31 mei. Inl. (020) 693 4551 of www.truus-bronkhorst.nl.