Leger België neemt politietaken over

Belgische militairen gaan de politie helpen om Amerikaanse militairen en diplomaten te bewaken. Het gaat om de VS-ambassade in Brussel, het NAVO-hoofdkwartier in Bergen en de haven van Antwerpen.

Dit heeft het Belgische ministerie van Defensie gisteren bevestigd. In de Antwerpse haven is de Amerikaanse strijdmacht druk bezig met het transport van militair materieel in verband met een mogelijke oorlog tegen Irak.

Het inzetten van Belgische militairen bij politietaken is een uitvloeisel van een `protocolakkoord' dat de ministers Duquesne (Binnenlandse Zaken) en Flahaut (Defensie) vrijdag sloten. De ministers willen dat ,,Defensie de politie helpt, zonder haar plaats in te nemen''. Het zou vooral gaan om hulp bij overstromingen, bescherming van ambassades, zoekacties naar verdwenen kinderen, escortes en dergelijke.

Het idee is dat politie-agenten, die vaak het verwijt krijgen dat ze niet genoeg doen aan inbraakbestrijding of het arresteren van autodieven, zich meer op hun kerntaken kunnen richten als ze elders assistentie krijgen van militairen. Morgen wordt er in de senaat gestemd over een voorstel van het ministerie van Justitie, om een `Veiligheidskorps' van militairen op te richten. Dit korps wordt verantwoordelijk voor het transport van gevangenen en hun bewaking in de rechtbank. Dat zou alleen al in Antwerpen veertig tot zestig agenten per dag ontlasten.

Bij het Belgische leger is er weinig verzet tegen deze ontwikkeling. Veel militairen beseffen dat het begrip landsverdediging aan een nieuwe invulling toe is. Wat de vakbonden wel stoort is dat militairen die politietaken doen een lager salaris houden dan politieagenten.

Parlementariër Anne-Marie Lizin stoort zich wél aan het protocol. ,,Niemand heeft het kunnen lezen tot dusver. Waarom komt er geen parlementair debat over dit besluit? Ik wil een garantie dat militairen absoluut geen kerntaken van de politie gaan doen.'' Volgens een medewerkster van minister Duquesne is dat spijkers op laag water zoeken. ,,Voor de Amerikaanse ambassade zitten de hele dag agenten in busjes. Wat maakt het uit of daar wat soldaten tussenzitten?''

    • Caroline de Gruyter