Kok commissaris bij Shell en ING

Oud-premier Wim Kok wordt commissaris bij het olieconcern Koninklijke/Shell en bij het bank- en verzekeringsbedrijf ING.

,,Ik denk dat we met zijn benoeming zeer vereerd moeten zijn'', zei bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer van Shell vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. ,,Zijn benoeming is natuurlijk een zaak van de commissarissen zelf. In een commissaris zoeken we toezicht en inzicht, en met iemand met zijn staat van dienst zijn we heel blij.''

Kort geleden gaf Kok al aan over enkele commissariaten bij grote ondernemingen na te denken. De toezichthoudende functie levert bij Shell jaarlijks ruim 45.000 euro op, bij ING verdient een commissaris 38.600 euro. Tegelijk met de komst van Kok gaat Shell-commissaris en voormalig Philips-topman Jan Timmer met pensioen.

Voor de Koninklijke/Shell is de benoeming van Kok, een typische buitenstaander in de ondernemerswereld, een opmerkelijke stap. Shell heeft van de grote Nederlandse concerns de meeste ex-directeuren in zijn raad. Vorig jaar brak het concern met de traditie dat een ex-Shell-directeur ook automatisch de president-commissaris is. Dat is nu oud-ING-topman Aad Jacobs.

ING heeft al langer commissarissen met een sociale achtergrond in zijn raad. Een van hen is voormalig FNV-voorzitter Johan Stekelenburg, nu burgemeester van Tilburg en fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer.

De bekendmaking van Koks commissariaat had plaats bij de presentatie van de jaarcijfers van Shell. Het olieconcern boekte in het afgelopen jaar een nettoresultaat van 9,2 miljard euro, zoals verwacht bijna een kwart minder dan vorig jaar. Het bedrijf bereidt zich voor op een mogelijke oorlog in het Midden-Oosten.

cijfers en achtergrond: pagina 13 en 16