Jones breekt onder druk met trainer

De Amerikaanse atlete Marion Jones heeft gebroken met de omstreden Canadese coach Charlie Francis. Dit meldt vandaag de Los Angeles Times. De drievoudig olympisch kampioene was onder meer onder druk gezet door sponsor Nike en de wereldatletiekbond.

Francis, in de jaren tachtig trainer van de omstreden Canadese sprinter Ben Johnson die bij de Olympische Spelen van Seoel werd betrapt op gebruik van anabolen, werd het verboden nog ooit Canadese atleten te trainen. Johnson werd langdurig geschorst. Jones, een van de beste atletes ter wereld, blinkt uit op de 100 en 200 meter alsmede in verspringen. De laatste vijf jaar verbeterde zij geen persoonlijke records meer. In het najaar brak Jones met haar coach Trevor Graham en stapte zij over naar Francis.

Nike had Jones deze week gesommeerd Francis te ontslaan als trainer. Als zij dit niet deed zou er een einde komen aan het sponsorcontract wat voor Jones een inkomstenderving van 800.000 euro per jaar zou betekenen. Jones verklaart in de Los Angeles Times dat er geen commerciële motieven achter haar breuk met Francis zitten.

De internationale atkletiekbond uitte zware krtiek op haar samenwerking met Francis. Volgens de bond zou dat slecht zijn voor het imago van de atletiek. Organisatoren van de financieel lucratieve Golden League Meetings dreigden haar niet te contracteren als ze niet zou breken.