Jeugdige spelmaker Sneijder lichtpuntje bij matig Ajax

Wesley Sneijder werd gisteravond in zijn tweede officiële wedstrijd voor Ajax 1 uitgeroepen tot de beste Ajacied. Dat zegt wel iets over het talent van de achttienjarige middenvelder. Maar zijn meer ervaren ploeggenoten mochten zich dat aantrekken. Want een spetterende hervatting van de competitie, met een half dozijn doelpunten tegen Willem II, kreeg gisteren in het bekerduel tegen Roda JC geen vervolg. Hetzelfde team dat zich zondag in Tilburg manifesteerde als een doelpuntenmachine, won voor eigen publiek met minimaal verschil. Ajax is nog niet klaar voor Feyenoord en Arsenal, de respectieve tegenstanders van aanstaande zondag en dinsdag 18 februari.

Het blunderende Willem II zorgde voor een vertekend beeld. De blessuregolf die Ajax plaagt mist zijn uitwerking niet. De landskampioen heeft momenteel een heel elftal aan geblesseerden. ,,Jong Ajax speelde hier en niet op Woudestein tegen Excelsior'', refereerde trainer Koeman aan het bekerduel van het uitgeholde tweede elftal, dat noodgedwongen een veredeld juniorenteam was geworden. Tot zijn schrik zag Koeman gisteravond ook nog Ibrahimovic uitvallen met een liesblessure. Medisch onderzoek zal vandaag moeten uitwijzen hoe ernstig de kwetsuur is.

Ibrahimovic speelde een belangrijke rol in het wervelende begin van Ajax. De Joegoslavische Zweed rondde in de elfde minuut een pass van Sneijder op de rand van buitenspel genadeloos af. Maar na twintig minuten stelde Roda orde op zaken. Het ging compacter spelen, waardoor het voor Sneijder moeilijker werd om ploeggenoten in de diepte te bedienen. Desondanks leek het of de Utrechter al jaren meedraait. Als een echte spelmaker zette hij de lijnen uit.

Die dominante rol nam wat af toen Koeman hem bij een blessurebehandeling aan de zijlijn duidelijk maakte dat hij toch vooral een defensieve opdracht had. Het is de vraag hoe lang bij Sneijder het accent op een verdedigende taak kan worden gelegd als hij zich zo blijft ontwikkelen. Aangezien hij met twee benen net zo makkelijk schiet als een pass verstuurt, zorgt hij voor veel snelheid op het middenveld. Hij neemt al alle corners en de vrije trappen van links. Spelmakers behoren tot een uitstervend ras in het voetbal. Sneijder heeft het in zich om zich op te werken tot een regisseur. Zijn beperkte lengte (1.70 meter, slechts twee centimeter langer dan Wamberto) leent zich dan ook niet voor een verdedigende opdracht.

In de punt van de aanval zag Koeman zijn opvatting over Mido nog eens bevestigd. Ibrahimovic is de Egyptenaar in zijn ontwikkeling voorbij gestreefd en een sluwere speler geworden. Nadat hij in de 35ste minuut het veld verliet, en werd vervangen door Mido, was het raffinement verdwenen uit de aanval van Ajax. Misschien kwam dat ook omdat Mido graag het ongelijk van Koeman wilde bewijzen en daardoor nogal zelfzuchtig ging spelen. ,,Mido vind ik opportunistischer in zijn spel'', analyseerde Koeman. ,,Zlatan is balvaster en scoort makkelijker. Het is te hopen dat Mido met deze rol kan leven. Als hij invalt zal hij ook nog alles moeten geven.''

In tegenstelling tot de voorkeur voor Ibrahimovic in de punt van de aanval, geeft de wijze waarop Koeman omgaat met Van der Meyde meer aanleiding tot discussie. De rechterspits wordt steeds vaker op de linkerflank geposteerd. Koeman ziet de Arnhemmer graag over het zwakke been van de verdediger in een diagonale lijn naar het doel oprukken. Tegen Heerenveen en Willem II was dat nog verrassend. Maar Roda-trainer Vloet had zondag in Tilburg goed gekeken. Van der Meyde constateerde gisteravond dat als hij eenmaal verlost was van de sterke rechtsback Sonkaya hij onmiddellijk werd opgewacht door centrale verdediger Luijpers. Zo liep hij zich vaak vast. ,,Toch maakt het me niet zoveel uit op welke vleugel ik speel'', aldus Van der Meyde. ,,Maar op rechts kan ik ook nog een voorzet geven, vanaf links wordt dat moeilijker.''

Het dilemma van Koeman is dat hij op dit moment niet over een geschikte linksbuiten beschikt. Sikora heeft een kijkoperatie aan zijn rechterknie ondergaan. Met Van der Meyde op links komt er ruimte op rechts voor Pienaar. En dat is in defensief opzicht wat minder riskant dan de optie met Boukhari op de positie van linksbuiten. Koeman vindt dat Boukhari nog niet klaar is voor het grote werk.

Resteert echter de vraag of bondscoach Advocaat zo blij is met deze ontwikkeling. De rechterkant is al jaren de achilleshiel van Oranje. Van der Meyde laat ook op dit punt blijken dat het hem weinig uitmaakt. ,,Als ik vandaag niet word geselecteerd voor de interland van volgende week woensdag tegen Argentinië zal ik daar niet van wakker liggen. Het programma van Ajax is al druk genoeg.''

Ajax

1

Roda JC

0

Ruststand 1-0. 11. Ibrahimovic 1-0. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 15.032. Gele kaart: Viselich, Anastasiou, Luijpers (Roda JC).

    • Erik Oudshoorn