Italiaanse hamburgers

In de supermarkten in Italië worden op de vleesafdeling kant-en-klare `Amerikaanse' hamburgers verkocht die iets ontegenzeggelijk Italiaans hebben meegekregen. Het grofgemalen rundvlees is vermengd met zwarte olijven, met rozemarijn of met spinazie. Ingrediënten die Italianen zeer op prijs stellen. Ik kocht er een paar en concludeerde: goed idee, maar zelf maak ik ze lekkerder. Wat opviel was dat het grofgemalen gehakt een beetje bloem had meegekregen om het vlees enige samenhang te geven. Ze waren niet gepaneerd en zo hoort het ook. Bij deze de versie met zwarte olijven.

Bereiding: Doe het gehakt in een ruime kom, strooi de bloem erover en prak alles goed door elkaar. Prak er dan knoflook, fijngesneden olijven en peterselie doorheen. Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Vorm er twee hamburgers van, bestrijk ze aan weerszijden heel dun met olijfolie en gril ze om en om op een gloeiend hete geribbelde gietijzeren grillplaat op hoog vuur tot ze de gewenste gaarheid hebben verkregen. Of bak ze om en om in een klein beetje hete olijfolie. Serveer bij deze Italiaanse hamburgers een gemengde salade van rucola, radicchio en die heerlijk zoete mini-pruimtomaatjes, die tegenwoordig ook bij ons in Nederland verkrijgbaar zijn bij de betere groentehandel. Scheur de radicchio in handzame stukjes, kort de stelen van de rucola iets in alvorens het blad eenmaal doormidden te knippen en snijd de tomaatjes overlangs in kwarten. Maak de salade uit de losse hand aan door er een beetje olijfolie over te sprenkelen en het geheel te bestrooien met een frutseltje fijn zeezout. Even omhusselen en klaar. Bedenk dat volgens Italiaanse mores voorafgaand aan deze combinatie meestal nog pasta, gnocchi of risotto wordt gegeten en dan zijn deze hoeveelheden ruim voldoende voor een warme maaltijd.

    • Florine Boucher