Irak ziet een `pak leugens'

Irak heeft de aanklacht van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan zijn adres gisteren en vandaag als ,,een pakket leugens'' afgedaan.

,,Het gaat om een show op zijn Amerikaans met lachsalvo's en speciale effecten'', zo zei gisteren generaal Amir al-Saadi, speciaal adviseur van president Saddam Hussein en belast met de relaties met de chefs van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. ,,Wij hebben niets te verbergen'', verklaarde hij in een eerste reactie op Powells toespraak. Vanavond wordt op een persconferentie een ,,gedetailleerd en alomvattend'' antwoord gegeven ,,op alle leugens'' van Powell, kondigde een andere hoge regeringsfunctionaris aan.

De strak gecontroleerde Iraakse pers ging vanochtend op Saadi's pad voort. ,,Wij denken niet dat de leugens van Powell, gisteren gepresenteerd in de Veiligheidsraad van de VN en waarin zelfs geen nieuwgeborene zou geloven, iemand in de wereld hebben verrast'', schreef de krant Al-Qadissiya. ,,Iedereen wist dat de `bom van bewijzen verschaft door de inlichtingendiensten' waarvan [president] Bush melding had gemaakt in het Congres, niet zou ontploffen. En dat is precies wat er is gebeurd.'' Volgens de krant had Powells toespraak in de Veiligheidsraad alleen maar ten doel om ,,de agressie voor te bereiden die de Verenigde Staten van plan zijn te lanceren tegen Irak''. Maar, zo schreef de krant, ,,wij staan helemaal paraat om elke agressie het hoofd te bieden die kan gebeuren en we zullen er zegevierend uit tevoorschijn komen.''