Irak, agenda, motto kabinet besproken

Op de eerste dag van `echte' onderhandelingen tussen CDA-leider Balkenende en zijn PvdA-collega Bos zijn de dreigende oorlog tegen Irak, het motto van het kabinet en de agenda voor de informatie besproken.

Voor het begin van de besprekingen zei Bos dat de op handen zijnde oorlog tegen Irak ,,een complicatie'' was bij de onderhandelingen. Balkenende, die vanaf vandaag wordt vergezeld van vice-fractievoorzitter Verhagen, verwachtte dat vandaag het onderwerp aan de orde zou komen. Hij zei verder dat wat hem betreft het motto van een CDA/PvdA kabinet zou moeten zijn: `Verandering voor kracht en kwaliteit'. Bos zei eerder dat hij als motto `Aan het werk!!!' zou willen, vanochtend had hij als variant `Aanpakken!!!' bedacht.

De informateurs Donner (CDA) en Leijnse (PvdA) kondigden gisteren aan dat zij vandaag de agenda wilden opstellen van besprekingen die ,,spoedig'' moeten leiden tot een kabinet van die twee partijen. Dat was conform de wens gisteren van koningin Beatrix.

Bos zei over de keuze voor Leijnse als informateur dat ,,Leijnse iemand is die het CDA begrijpt''. De PvdA-fractievoorzitter zei verder niet terug te schrikken voor moeilijke maatregelen. ,,Als je daar niet toe bereid bent, moet je niet eens aan de verkiezingen deelnemen.'' Volgens berekeningen van topambtenaren moet het nieuwe kabinet 14,5 miljard euro bezuinigen om het overheidstekort in de komende vier jaar weg te werken.

Tijdens de eerste gezamenlijke persconferentie benadrukten de beide informateurs gisteren dat zij geen onderlinge werkafspraken hebben gemaakt. Leijnse zei als een ,,tandem'' willen opereren.

Donner is behalve informateur ook demissionair minister van Justitie. Leijnse is voorzitter van de HBO-raad en Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Tussen 1984 en 1994 was hij Kamerlid voor de PvdA, waarvan de laatste vijf jaar als vice-fractievoorzitter. Zijn werk bij de HBO-raad legt Leijnse gedurende de onderhandelingen neer. Donner en Leijnse konden woensdag niet voorspellen hoe lang de gesprekken met Balkenende en Bos zouden kunnen duren. ,,Er mag in ieder geval geen tijd verloren gaan'', zei Leijnse.