ING koopt Duitse directbank Entrium

Bankverzekeraar ING heeft toegeslagen op de Duitse markt. Het concern koopt voor 300 miljoen euro de Duitse directbank Entrium van het Italiaanse Capitalia. Als financiële instelling haalt ING met de overname een bestand binnen van ongeveer 965.000 klanten.

Dat heeft ING gisteren bekendgemaakt. De overname van Entrium hing al enige tijd in de lucht. Vorig week berichtte de Italiaanse financiële krant Il Sole 24 Ore al over de overname, maar toen sprak ING nog van `marktgeruchten'.

Met de aankoop van Entrium nestelt ING zich stevig in de Duitse markt voor bankzaken via telefoon en internet. Via deze kanalen verkoopt de bank vooral simpele bankproducten. Klanten worden gelokt met eenvoudige spaarproducten, waarmee hoge rentes te verkrijgen zijn. De afwezigheid van een duur kantorennetwerk maakt het volgens ING mogelijk om scherp geprijsd de concurrentie aan te gaan met andere banken. In de toekomst wil ING ook andere producten, zoals verzekeringen verkopen via zijn directbank.

De bankverzekeraar had al een koppositie via een meerderheidsbelang in de Allgemeine Deutsche Direktbank (DiBa), in Duitsland marktleider en pionier in bankieren zonder kantoren. ING bezit 70 procent van DiBa, het restant is handen van een Duitse participatiemaatschappij van vakbonden. De aankoop doet ING via dochter DiBa.

De directbank-strategie van ING komt voort de ervaringen met de Postbank in Nederland. In 1997 is het concern voor het eerst buiten Nederland begonnen met directbank-activiteiten. In Canada gingen toen de deuren open van het eerste ING Direct-kantoor. Later volgden Australië, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. Volgens ING is het bedrijfsonderdeel ING Direct over het vierde kwartaal van 2002 winstgevend geweest. Wereldwijd beheert ING Direct inmiddels 65 miljard euro voor zes miljoen klanten.

Entrium komt voort uit het postorderbedrijf Quelle, dat in 1990 een eigen bank oprichtte. Quelle fuseerde in 1999 met het beursgenoteerde warenhuisconcern Karstadt. De zeer winstgevende bank- en verzekeringstak ging zelfstandig verder als Entrium. Over de eerste negen maanden van 2002 boekte Entrium een winst voor belasting van 4,9 miljoen euro. In 2001 hield de bank 1,3 miljoen euro onder de streep over.

De overname lijkt een koopje. Twee jaar geleden betaalde de Italiaanse bank Capitalia, tijdens het hoogtepunt van de internethype nog zo'n 2,5 miljard euro voor de onderneming. Capitalia is het voormalige Banca di Roma, het financiële concern waarvan ABN Amro een van de aandeelhouders is. De Italiaanse bank zit in een herstructureringsproces, om zijn activiteiten rendabeler te maken.

De Italianen willen de komende drie jaar 1,7 miljard euro ophalen met de verkoop van bedrijfsonderdelen. De verkoop van Entrium leverde Capitalia een boekwinst op van 103 miljoen euro.

Behalve ING hadden ook andere partijen serieuze interesse in de Capitalia-dochter. Ook de Amerikaanse Citigroup zou belangstelling hebben gehad. Verschillende partijen waren in de race maar schrokken terug voor de aanvankelijk hoge vraagprijs van 500 miljoen euro. Verwacht wordt dat de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar wordt afgerond.