Fransen sturen meer soldaten naar Ivoorkust

Frankrijk stuurt meer troepen naar Ivoorkust, waar gisteren opnieuw tienduizend mensen bij de Franse ambassade samentrokken om te protesteren tegen het door Frankrijk afgedwongen vredesakkoord voor Ivoorkust. Twee weken al is de Franse ambassade het doelwit van de demonstranten.

De Franse regering kondigde gisteren aan dat nog eens 450 militairen naar het roerige Ivoorkust worden gestuurd. Ze versterken de bijna drieduizend man tellende Franse troepenmacht die al in Ivoorkust is.

De Amerikaanse regering vloog gisteren een klein militair contingent naar Ivoorkust: twintig mannen kwamen gisteren op het vliegveld van Abidjan aan, sommigen gekleed in burger, anderen in uniform. De Amerikaanse ambassade sprak van ,,een groep militaire adviseurs'' die samen met de Amerikaanse diplomaten in het land de ontwikkelingen zullen volgen.

De betogingen van de afgelopen dagen bij de Franse ambassade in Abidjan verliepen vreedzaam. Er werden tegen Frankrijk gerichte leuzen geroepen – ,,Chirac moordenaar'' – maar geweld bleef achterwege. Veel winkels en banken in de zakenwijk van Abidjan sluiten hun deuren als de dagelijkse betogingen op gang komen. Scholen zijn al twaalf dagen dicht.

De betogers zijn tegen het vredesakkoord omdat president Laurent Gbagbo een deel van zijn bevoegdheden kwijtraakt. De Ivoriaanse president stemde aanvankelijk in met het akkoord, maar nam daar later, toen de reacties bij zijn eigen aanhangers en bij het Ivoriaanse leger sterk negatief waren, weer afstand van. Gbagbo vloog gisteren naar de Ghanese hofdstad Accra voor overleg met zijn ambtgenoot John Kufuor, voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Volgens bronnen in Abidjan wil Gbagbo zich deze week openlijk over het vredesakkoord uitspreken. Ivoriaanse kranten meldden dat de Ghanese president Kufuor streeft naar een Afrikaanse top over de Ivoriaanse kwestie.

In Ivoorkust opereren doodseskaders die bestaan uit mensen die nauwe banden onderhouden met de regering van Gbagbo, zijn presidentiële garde en een militie van Gbagbo's etnische groep, de Bete. Dat staat in een VN-rapport, opgesteld door de plaatsvervangende Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Bertie Ramcharan. Hij bezocht Ivoorkust in december. Van het rapport zijn de belangrijkste bevindingen in Franse kranten gepubliceerd, maar tot nu toe hebben alleen de diplomaten van de Veiligheidsraad van de VN het ingezien. De Franse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren in New York te hopen dat de Verenigde Naties het rapport volgende week openbaar maken. Hij diende een verzoek in die zin in bij secretaris-generaal Kofi Annan.

In Ivoorkust heeft een minister de inhoud van het rapport onmiddellijk tegengesproken. Het bewind van Gbagbo zou juist in de gebieden die het controleert een eind aan de activiteit van doodseskaders hebben gemaakt.