Bolívar vast aan dollar

Venezuela heeft de handel in buitenlandse valuta aan banden gelegd. President Hugo Chávez heeft vandaag de koers van de bolívar, de Venezolaanse munteenheid, aan de dollar laten koppelen. Verder heeft hij een speciale commissie in het leven geroepen die toezicht zal houden op de deviezenhandel en wil hij controle op de prijzen van basisproducten.

Op 22 januari besloot de Venezolaanse regering de deviezenhandel tijdelijk stil te leggen en maatregelen uit te werken om de koersdaling van de bolívar te stoppen. Toen gingen er 1.853 bolívar in een dollar. De koppeling is nu bepaald op een koers van 1.596 tot 1.600 per per dollar. Vorig jaar is de bolívar 45 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Sinds begin dit jaar is er nog eens 25 procent van afgegaan.

De betaling van overheidsschulden aan het buitenland en de import van voedsel en medicijnen krijgen voorrang. Buitenlandse bedrijven die hun winst naar eigen land willen overhevelen, dienen zich voortaan te melden bij de overheid. De centrale bank houdt toezicht op deviezentransacties, maar de speciale commissie heeft het laatste woord over wie er uiteindelijk dollars krijgt.

,,Het zijn positieve maatregelen om onze economische soevereiniteit te verdedigen'', aldus Chávez. Hij herhaalde een eerder dreigement om diegenen die hem als president weg willen hebben, dollars te ontzeggen. ,,Niet één enkele dollar voor de coupplegers.''

De economie van Venezuela is danig in het slop geraakt door stakingen tegen Chávez, die twee maanden hebben geduurd. De olie-industrie, de belangrijkste bron van inkomsten van het land, heeft vrijwel stilgelegen.