Beurzen moeten weer inleveren

De Europese effectenbeurzen zijn vanmorgen over een breed front twijfelachtig begonnen. Tegen het middaguur stonden de meeste beurzen op verlies. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam noteerde op 287,35 punten, 1,2 procent lager dan het slot van gisteren.

Beleggers konden vanmorgen geen houvast vinden in de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell van gisteravond voor de VN. De bewijzen van Powell, dat Irak massa vernietigingwapens bezit, waren volgens analisten niet echt overtuigend. De financiële markten blijven nu onzeker of er een oorlog komt of niet.

Op het Damrak noteerde de toonaangevende AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen rond verlies en winst. Vijf fondsen zagen de koersen stijgen. Bovenaan stond Wolters Kluwer met een winst van 2,3 procent. DSM, Ahold, Gucci en Philips stegen nog geen procent.

Koninklijke/Shell Groep presenteerde vanmorgen de jaarcijfers. Aanvankelijk steeg de koers, maar aan het eind van de ochtend moest het fonds toch 1,8 procent terug. Andere dalers op Beursplein 5 waren Buhrmann (met 3,3 procent), Fortis (met 2,9 procent) en VNU (met 2,7 procent).

Het uitzendconcern Vedior voerde de MidKap-index aan. Het bedrijf kwam vanmorgen ook met jaarcijfers. Deze werden door beleggers goed onthaald: het aandeel steeg met 7,9 procent naar 5,18 euro. Grootste dalers in de index voor middelgrote fondsen waren Fugro, Ordina en Nutreco.

Van de andere beurzen in Europa was die van Parijs aanvankelijk nog wel hoger. maar aan het eind van de ochtend stond ook de belangrijke CAC-index op verlies (minus 0,25 procent). In Londen stond de FTSE-index 1,1 procent lager. De DAX-index in Frankfurt noteerde eveneens lager, zo'n 2,1 procent.

De beurs in Parijs werd even overeind gehouden door Dassault. Deze defensieonderneming was met jaarcijfers gekomen, die een koersstijging veroorzaakten van 5,5 procent. Een andere uitzondering in Europa was Ericsson. Deze Zweedse gsm-producent krijgt binnenkort een nieuwe topman. Het aandeel schoot daardoor met 13,5 procent omhoog. Beleggers hopen op een ommekeer bij het verlieslatende concern.

De euro noteerde rond het middaguur 1,0800 dollar tegenover 1,0835 dollar gisteren.