Beurskrach kost ieder 2.000 dollar

Door de malaise op de effectenbeurzen hebben de aandelen vorig jaar over de hele wereld 13.000 miljard dollar (11,7 miljard euro) van hun waarde verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de bank ABN Amro en de London Business School, dat gisteren is gepubliceerd. Omgerekend betekent deze koersval een verlies van 2.000 dollar voor elke inwoner op aarde. Sinds het hoogtepunt in december 1999 is de helft van de waarde van de aandelen verdampt. Hoewel de beurzen al drie jaar achtereen zijn gedaald, is er een grote kans dat de beleggers dit jaar weer geld verliezen met aandelen. Toch zijn aandelen volgens het onderzoek een goede belegging, met sinds 1990 een jaarlijks rendement van 5,4 procent. Obligaties doen het veel slechter, waarbij de staatsleningen van België, Italië, Frankrijk en Duitsland over een eeuw gerekend zelfs verlies opleveren.