Amsterdam saneert prijzen

Amsterdam schaft bijna alle 18 jaarlijkse kunstprijzen af. In plaats daarvan komt de Amsterdamprijs. De gemeenteraad ging woensdagavond akkoord met dit voorstel van wethouder Belliot (Cultuur). In de Amsterdamse kunstwereld was verzet tegen de plannen.

De nieuwe Amsterdamprijs van 35.000 euro is bedoeld voor drie kunstenaars die een actuele en belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunst. Vijf juryleden zullen jaarlijks aandachtsgebieden en te bekronen kunstenaars aanwijzen. Door de beperking hoopt op en prestigieuzere uitstraling.

De Matthijs Vermeulenprijs, een onderscheiding op het gebied van moderne muziek, blijft bestaan wegens het grote aanzien. Vijftien aanmoedigingsprijzen worden vervangen door drie opdrachten aan jonge kunstenaars. De Amsterdamprijs is voor kunstenaars die in Nederland wonen of werken.

De vernieuwing is geen bezuinigingsmaatregel, stelt een gemeentewoordvoerder. Er is juist extra geld voor de nieuwe prijs. De oppositiepartijen SP, GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen stemden tegen het voorstel. Zij twijfelden onder meer aan de kundigheid van de jury of vonden de vermindering te drastisch.

Woordvoerder Bert Holvast van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, die deze week samen met Kunsten '92 de gemeenteraad een kritische brief over het plan stuurde, zegt in hoofdlijnen tevreden te zijn met het resultaat. ,,Iedereen, ook de wethouder, vindt dat een aantal dingen nog anders en beter moet worden uitgewerkt. De uitvoeringskosten kunnen lager en niet de promotie van Amsterdam maar het lauweren van kunstenaars zal centraal staan.'' Holvast is vooral te spreken over het feit dat de Amsterdamse kunstraad vooraf nog mag adviseren over de uitwerking van het prijzenstelsel. Het spijt Holvast wel dat de historische namen als die van de Multatuliprijs verdwijnen.