Al vier doden door vete loyalisten in Belfast

Binnen de Ulster Defence Association (UDA), een protestantse paramilitaire organisatie, dreigt een onderlinge vete uit de hand te lopen. In de strijd tussen aanhangers van Johnny Adair, een van de leiders van de UDA die in de gevangenis zit wegens opruiing, en zijn tegenstanders zijn de afgelopen twee maanden al vier mensen omgekomen.

De tegenstanders van Adair hebben gisteren zijn aanhangers 48 uur de tijd gegeven om afstand te nemen van hun leider. Volgens de BBC ontvluchten de Adair-aanhangers inmiddels de beruchte wijk rond Shanskill Road. Ze zouden zich voorlopig schuilhouden in Schotland. Onder degenen die vertrokken zijn bevinden zich ook Adairs vrouw en zijn naaste medewerker John White. De politie in Schotland heeft bevestigd dat gisteren een groep van zo'n vijftig Noord-Ieren met een veerboot in Cairnryan is aangekomen.

Bronnen binnen de organisatie zeggen dat zeker honderd leden van de zogeheten C-company van de UDA zouden zijn overgelopen naar andere delen. Adair is binnen de C-company een belangrijke figuur, hoewel hij in september vorig jaar uit de organisatie is gezet. Vannacht zijn er schoten gevallen in de protestantse wijk, inmiddels heeft de politie het gebied afgezet.

Vandaag wordt het tot nu toe laatste slachtoffer van de vete begraven. Het is de 45-jarige John Gregg, een van degenen die Adair uit de UDA hebben gezet.

Het conflict binnen de UDA heeft nog maar weinig met het Noord-Ierse vredesproces te maken. Volgens betrokkenen gaat het over de vraag wie de macht heeft over de drugshandel in het gebied en over afpersing van winkeliers.