Akkoord schulden Getronics blijft uit

Automatiseerder Getronics is er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met de schuldeisers over een nieuw reddingsplan. Het bedrijf had eerder gesteld op 5 februari een aangepast bod te presenteren nadat ruim driekwart van de schuldeisers het eerste bod van half januari afwezen.

Getronics verklaart dat de gesprekken met de obligatiehouders nog steeds lopen. De Amsterdamse onderneming verwacht ,,binnenkort'' opnieuw mededelingen te kunnen doen.

Getronics is in moeilijkheden gekomen doordat beleggers vrezen dat het bedrijf zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen. De onderneming, waar circa 25.000 mensen werken, waarvan zo'n 6.000 in Nederland, stak zich in de schulden na de overname van branchegenoot Wang in 1999. Met de overname probeerde het bedrijf een mondiale toppositie te bemachtigen op het gebied van automatiseringsdiensten.

De beursgenoteerde automatiseerder geeft voor het eerst aan dat ook gesprekken worden gevoerd met de drie zogeheten preferente aandeelhouders. Dit zijn de financiële instellingen ING, Fortis en Aegon. Deze aandeelhouders hebben jaarlijks recht op 13,2 miljoen euro, ongeacht of de onderneming winst of verlies boekt. Tot dusver waren deze bevoorrechte aandeelhouders buiten de gesprekken gehouden die het bestuur van Getronics voert met de obligatiehouders.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat er grote verdeeldheid is ontstaan onder de schuldeisers van Getronics over de wijze van afbetaling. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stapte het afgelopen weekend uit het gezamenlijk overleg met Getronics. Daartoe behoorden verder een groep obligatiehouders vertegenwoordigd door financieel adviseur F. Faas en een groep vertegenwoordigd door advocaat F. Kleyn.

Getronics gaf vorige week aan in gesprek te zijn met obligatiehouders die in de City zetelen, het financiële hart van Londen. Daar zouden de gesprekken naar verluidt worden gevoerd door de relatief kleine zakenbank Close Brothers. Getronics laat zich niet uit over met wie de onderneming in gesprek is.

Vanmorgen noteerde het aandeel een koers van 25 eurocent, dezelfde waarde als het slot een dag eerder.