ABN'ers willen niet overstappen naar Delta Lloyd

De voorgenomen joint venture van ABN Amro en Delta Lloyd, op het gebied van verzekeringen, staat onder druk. De meerderheid van de zeshonderd medewerkers van ABN Amro, die `vrijwillig' over zouden moeten gaan naar de nieuw combinatie, wil niet. De overstap zou hen 15 procent van het salaris kosten.

Dat hebben de betrokken vakbonden bevestigd. De bonden hebben de afgelopen tijd de stemming gepeild onder het personeel van ABN Amro, dat onder zou worden gebracht bij het nieuwe verzekeringsbedrijf. De reacties zijn negatief, zo bevestigen bestuurders van CNV en FNV. In de nieuwe onderneming krijgt Delta Lloyd een belang van 51 procent, waarvoor het aan ABN Amro een bedrag van 262,5 miljoen euro betaalt.

Het salaris van de ABN Amro werknemers die zouden moeten overgaan, ligt gemiddeld 15 procent hoger dan dat van hun collega's van Delta Lloyd. De bank heeft toegezegd het verschil gedurende vier jaar te compenseren. ,,We hebben daarover in november nog een overeenkomst gesloten met de bonden. Wij teleurgesteld over deze houding'', zegt een woordvoerder. Na de periode van vier jaar moeten de ABN Amro-werknemers genoegen nemen met het salarisniveau van Delta Lloyd, een dochteronderneming van de Britse verzekeraar Aviva.

,,Het zou betekenen dat men uiteindelijk 15 procent moet inleveren. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij Delta Lloyd zijn daarbij over een breed front ook nog eens een stuk slechter. Er wordt nu wel een erg groot offer gevraagd. Dat is niet acceptabel'', zegt bestuurder Huug Gorter van FNV Bondgenoten.

Erik Langenweg, bestuurder van de CNV Dienstenbond, onderstreept de woorden van de zijn collega. ABN Amro heeft volgens hem een groot probleem gecreëerd ,,De bank zal wat moeten laten zien. Op deze wijze willen de betrokkenen niet over naar het nieuwe bedrijf'', zegt Langenweg. ,,En dat is natuurlijk lastig als je met een nieuwe organisatie begint. Als er geen oplossing komt dan moeten we mogelijk actie ondernemen en loopt het project vertraging op.''

De medewerkers van ABN Amro hebben ook de mogelijkheid om bij de bank te blijven. Die moet dan passend arbeid voor ze zoeken binnen de organisatie. Dat is volgens Gorter van FNV Bondgenoten lastig. ,,Ze werken met verzekeringsproducten, en die verzekeringsactiviteiten verdwijnen juist bij de bank.''

In november vorig jaar werd de oprichting van het nieuwe bedrijf aangekondigd. De operationele verantwoordelijkheid ligt bij verzekeraar Delta Lloyd. ABN Amro wil in de toekomst via zijn kantorennetwerk alleen nog maar verzekeringen verkopen van de nieuwe combinatie.