WK zaalhockey Duitse hartenwens

Met de vandaag begonnen eerste officiële WK zaalhockey in Leipzig hoopt de internationale hockey- federatie FIH het draagvlak van de sport te verbreden.

Wat is het nut van een toernooi waar zowel bij de mannen als bij de vrouwen de winnaar op voorhand vaststaat? Oppermachtig is Duitsland al sinds jaar en dag in de zaal, en bij de vandaag begonnen eerste officiële wereldkampioenschappen zaalhockey zal dat niet anders zijn.

De twee voorspelbare winnaars neemt de internationale hockeyfederatie FIH op de koop toe. Met het vandaag begonnen dubbeltoernooi (mannen en vrouwen) in de Sport Arena van Leipzig meent de bond het draagvlak van de sport te verbreden en `het product hockey' aan de man te brengen.

Duitsland is daarvoor de aangewezen locatie. Nergens is de overdekte variant immers zo populair als in het land waar het olympische veldhockey ondanks de vorig jaar behaalde wereldtitel in Maleisië (mannen) traditiegetrouw in de schaduw staat van het Hallenhockey. Elk najaar trekken de topclubs tegen een zeker voor hockeybegrippen riante onkostenvergoeding de veelal uitverkochte zalen in. Met de opbrengst financieren de clubs vervolgens het veldseizoen, terwijl de Duitse bondscoaches het ingestudeerde combinatiespel met de hoge handelingssnelheid benutten als uitgangspunt voor de te volgen tactiek tijdens een groot internationaal veldtoernooi.

In Nederland gold zaalhockey tot voor kort als een bezigheidstherapie ter overbrugging van de winter, nadat zestien jaar geleden op last van de toenmalige veldbondscoaches afscheid werd genomen van de niet-olympische en dus oninteressante zes-tegen-zes-discipline. Sindsdien kon zaalhockey slechts in het zuiden van het land rekenen op enige sympathie.

Twee jaar geleden besloot de Nederlandse hockeybond (KNHB), aangemoedigd ook door de Europese clubsuccessen van Venlo (mannen) en Rotterdam (vrouwen), het ingedutte indoorhockey te reanimeren. Het was een strategische keuze, passend in de toekomstvisie van de bond die de strijd heeft aangebonden met de tijdgeest (individualisering) en met onder meer alternatieve varianten (six-a-side en bedrijfshockey) over zeven jaar een mijlpaal (200.000 leden) hoopt te bereiken.

Nederlands hernieuwde liefde voor het zaalhockey kwam voor de FIH als geroepen, want de bekering van een van haar belangrijkste leden maakte de weg vrij voor de sluimerende hartenwens van Duitsland: een WK indoor. Alleen met zo'n toernooi zou de Duitse bond (DHB) de in eigen land marginale sport `slechts' 60.000 leden telt de DHB tegenover 155.000 van de KNHB voor een breder publiek toegankelijk kunnen maken, hield voorzitter Christoph Wüterich de FIH vier jaar geleden bij zijn aantreden voor.

Met het eerste WK indoor doet de FIH óók een handreiking aan landen waar het veldhockey als gevolg van korte zomers en lange winters onvoldoende beoefend kan worden. Zaalhockey is daardoor grote delen van het jaar het enige alternatief. Met als bijkomend voordeel dat voor de overdekte variant `slechts' zes technisch vaardige spelers nodig zijn en niet de op het veld vereiste elf een aantal dat veel landen bij gebrek aan kennis en potentie niet op de been kunnen brengen.

Trots is de FIH vooral op het deelnemersveld; 24 teams uit achttien verschillende landen. Met vertegenwoordigers uit niet-(veld)hockeylanden als Tsjechië, Trinidad & Tobago, Mexico en Zwitserland meent de bond, die twee maanden geleden het 114de lid (Turkije) mocht begroeten, goede sier te maken. Ingenomen is de FIH toch al, want de bond heeft ontdekt dat het snelle en dynamische one-touch-hockey beter `verkoopt' dan de olympische evenknie op het veld, dat slechts bij uitzondering wordt vereerd met een rechtstreekse tv-uitzending. Eurosport zendt dagelijks live-beelden uit vanuit Leipzig.

Toch neemt niet iedereen het vijfdaagse toernooi serieus. Zo ontbreken het door financiële problemen geplaagde Engeland en Spanje van de Nederlandse coach Maurits Hendriks, dat vorige maand nog als tweede eindigde bij het EK indoor in eigen land. Hendriks geeft `het veld' voorrang en heeft het vizier gericht op de EK, in september in Barcelona, waar plaatsing voor de Olympische Spelen in 2004 op het spel staat. Het toernooi in Leipzig bestempelde Hendriks als ,,een joke''.

Ook Nederland hinkt op twee gedachten. Een aantal door zaalbondscoach Roger van Gent uitverkoren veldinternationals gaf in het pre-olympisch seizoen mede op last van bondscoach Joost Bellaart de voorkeur aan de deze week begonnen oefenstage in Australië. Hun afmelding was voor Van Gent drie maanden geleden een van de redenen zijn functie neer te leggen. Met een veredelde B-selectie weigerde de coach van Oranje Zwart op pad te gaan.

In tegenstelling tot de met vier veldinternationals uitgeruste vrouwenselectie begint de Nederlandse mannenploeg zonder illusie aan het toernooi, nadat de selectie van interim-bondscoach Bellaart ruim twee weken geleden bij het EK ternauwernood aan degradatie ontsnapte. Een plaats in de middenmoot zou, aldus Bellaart, al een hele prestatie zijn voor de ploeg die, net als bij de vrouwen, in de nabije toekomst als een verkapt opleidingsinstituut voor de veldselectie zou moeten fungeren.

    • Mark Hoogstad