Wijk tegen vlakte met bewoners erin

De Nijmeegse wijk Wolfskuil gaat tegen de vlakte. Er is één probleem. Sommige bewoners hebben nog geen ander huis.

De Nijmeegse wijk Wolfskuil, een vooroorlogse arbeiderswijk, ziet eruit als een spookstad. Gebarricadeerde woningen, huizenblokken die afgezet zijn met hekken en rondslingerend huisraad geven de buurt een troosteloze aanblik.

Een deel daarvan, 197 huizen, wordt vanaf aanstaande maandag gesloopt, maar nog steeds zijn enkele panden bewoond. ,,Hier slaapt nog een baby'', is in gifgroene letters op het raam van een hoekwoning aan de Mosstraat gespoten. Uit zelfbescherming, verklaart bewoonster Rebecca Schaeffer.

Anderhalve week geleden gooide baldadige jeugd in de wijk op grote schaal ruiten in en werd achtergebleven huisraad in brand gestoken.

Sindsdient patrouilleert de politie geregeld door de bijna verlaten straten. Baby Jorney slaapt goed, maar Rebecca (19) en haar vriend niet. Ieder moment vrezen ze hun huis uit te worden gezet. Eigenlijk hadden ze vorige week maandag, toen het tijdelijk huurcontract afliep, de woning al moeten verlaten. Maar omdat ze geen alternatief hebben, lappen ze de aanmaningen van woningcorporatie Portaal aan de laars. ,,Anders sta ik op straat'', zegt Rebecca.

Nog twee gezinnen weigeren de sleutels in te leveren, negen anderen hebben tot vanavond de kans dit te doen. Manager V. Cantrijn van Portaal wijst erop dat de bewoners tot tweemaal toe een contract hebben ondertekend waarin ze instemmen met het verlaten van hun tijdelijke onderkomen per 1 februari. ,,Wij kunnen hier niets aan doen.'' Portaal zal tegen de weigeraars een kort geding aanspannen.

,,Ik neem Portaal niets kwalijk'', zegt bijstandsmoeder Anne, ,,maar vind het wel een grof schandaal dat ik niet in Nijmegen kan wonen. De woningnood is te hoog.'' Haar achternaam mag niet in de krant, omdat haar ex-man naar haar op zoek is, terwijl haar huidige vriend in de gevangenis zit. Op de kerstverlichting en een droogrek met wat kleding na, heeft ze haar tijdelijke woning ontruimd. Vandaag levert ze de sleutels in, waar ze vanavond slaapt weet ze niet.

Ook A. Abdul-Latif durft het niet op een confrontatie met Portaal te laten aankomen. Door de spanning heeft hij twee nachten niet geslapen. Nu stapt hij samen met zijn laatste huisraad bij een vriend in de auto. ,,Ik word als een stuk vuil behandeld'', zegt de elektricien.

Abdul-Latif staat al vijf jaar ingeschreven voor een huurwoning, dingt ook elke week mee naar één of twee huizen, maar vist telkens achter het net. Hij wist toen hij in de Wolfskuil ging wonen dat het tijdelijk was, maar het valt hem vies tegen dat hij in de afgelopen acht maanden er niet in geslaagd is om een ander huis te vinden. `Portaal en gemeente laten ons in de steek' heeft hij demonstratief op zijn woning gekalkt.

Maar de gemeente is formeel geen partij, zegt een gemeentewoordvoerster: ,,Het zou vreselijk zijn als er gezinnen op straat komen te staan, maar dit is officeel een zaak tussen Portaal en de bewoners.''

De SP-fractie in de gemeenteraad stelt dat de gemeente wel degelijk de hand heeft gehad in de huidige problematiek. Allereerst stokt door vertraging bij de aanleg van Vinexwijken de oplevering van nieuwe woningen, terwijl daarnaast het systeem van woningtoewijzingen in de regio Arnhem-Nijmegen is veranderd. ,,Met name starters en mensen met een kleine beurs zijn hier de dupe van geworden'', constateert SP-raadslid J. van Rens.

De slaagkans voor een starter om in Nijmegen een huurwoning te vinden schommelt momenteel rond de vier procent. De gemeente wil hun kansen verhogen door een aantal woningen voor deze categorie te oormerken. De spoeling is voor nieuwkomers te dun geworden, ook al omdat woningcorporaties steeds meer koopwoningen bouwen.

Zo bouwt Portaal op de plek van de sloopwoningen in de wijk Wolfskuil 165 nieuwe woningen, waarvan het merendeel (95) koophuizen. De SP wil dat de gemeente maximale druk uitoefent op Portaal om te zorgen dat de woningzoekenden uit de Wolfskuil geholpen worden.

Maar manager Cantrijn weigert om met de hand over het hart te strijken. ,,Dat zou oneerlijk zijn ten opzichte van andere woningzoekenden. Bovendien hebben twee van de drie gezinnen ook nog eens een huurachterstand.''

    • Martin Steenbeeke