Werkloosheid in Duitsland scherp hoger

De Duitse werkloosheid is in januari scherp gestegen. Er kwamen 398.000 werklozen bij en de werkloosheid steeg tot 4,6 miljoen. Dat is 11,1 procent van de beroepsbevolking, de hoogste stand in vijf jaar.

Dat heeft het Bundesanstalt für Arbeit vandaag bekendgemaakt.

,,Een catastrophe'', zei Ursula Engelen-Kefer, de plaatsvervangende voorzitter van de DGB, de Duitse vakentrale, vandaag tegen de Financial Times Deutschland.

Seizoensinvloeden, die zich vooral in de wintermaanden doen gelden, niet meegerekend was de stijging van de werkloosheid 62.000 tot 4.259.000, waarvan 46.000 in het westen en 16.000 in het oosten van Duitsland.

Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met de stijging in de afgelopen drie maanden. En deze stijging geeft volgens analisten de echte, maar niet minder dramatische trend aan. Zij vrezen dan ook dat Duitsland, veruit de grootste economie van Europa, opieuw naar een recessie afglijdt.

Analisten hadden wel op een stijging gerekend, tenslotte zou in januari de golf aan ontslagen van eind vorig jaar pas goed merkbaar worden, maar zij hielden het op hooguit 4,5 miljoen werklozen (niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden). Het hoge aantal van 4.623.000 werklozen had niemand verwacht. Dat is vergeleken met december, toen de werkloosheid nog op 10,1 procent stond, en vol procentpunt erbij.

Bijna vijf jaar geleden, in maart 1998, bereikte de Duitse werkloosheid haar laatste hoogtepunt met 4,5 miljoen werklozen. Houdt de trend van de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde stijging van de werkloosheid aan, dan zullen de sociale kassen met dramatische tekorten te kampen krijgen, voorspellen deskundigen.

In het oosten van Duitsland bedraagt de ongecorrigeerde werkloosheid nu bijna een vijfde van de beroepsbevolking (1.725.000 mensen zonder werk, dat is 19,5 procent) en in het westen loopt die op naar een tiende (2.898.100, dat is 8,8 procent van de beroepsbevolking).

En de Duitse economie belooft vooralsnog geen snelle verbetering van de werkloosheid. Integendeel. Vorige week verlaagde de Duitse regering het groeicijfer voor dit jaar tot één procent, nadat de Duitse economie vorig jaar nauwelijks meer groeide en het laagste groeitempo had bereikt in negen jaar. De vice-president van de Bundesbank, Jürgen Stark, verklaarde toen dat de economie in het laatste kwartaal van het vorige jaar feitelijk al niet meer groeide, maar kromp, omdat ondernemingen hun investeringen verminderen en werknemers ontslaan.