VN: nog geen geld voor tenten binnen

Geen enkele regering heeft tot dusverre gereageerd op een oproep van de Verenigde Naties om geld te geven om voedsel- en andere humanitaire voorraden aan te leggen voor mogelijke civiele slachtoffers van een oorlog in Irak. Dat heeft de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers, gisteren op een persconferentie in Genève gezegd.

Lubbers zei voorts dat zijn UNHCR er rekening mee houdt dat in het geval van oorlog ongeveer 600.000 Irakezen naar de buurlanden zullen vluchten. ,,We weten uit ervaring dat we nooit juist schatten'', aldus Lubbers. ,,Maar het is onze beste schatting.'' De UNHCR leidde de hulpinspanningen voor twee miljoen Iraakse vluchtelingen tijdens de Golfoorlog van 1991 en de door Irak met veel geweld neergeslagen opstanden van de Iraakse shi'ieten en de Koerden.

De UNHCR heeft de internationale gemeenschap om ruim 37 miljoen dollar gevraagd voor hulpoperaties, zowel in Irak als in de buurlanden. De organisatie heeft inmiddels 19 miljoen dollar uit haar eigen reserves uitgetrokken om tenten en levensmiddelen aan te schaffen en voor het transport daarvan naar landen rondom Irak.

Lubbers verwacht dat vluchtelingen in meerderheid naar Iran zullen gaan, dat een lange grens met Irak deelt. De Iraanse regering heeft aangekondigd tien kampen langs de grens in te richten voor in totaal 200.000 vluchtelingen. De Turkse overheid bereidt zich voor op een stroom vluchtelingen vanuit Noord-Irak. Lubbers verwacht dat Saoedi-Arabië zijn grens dicht zal houden, maar geld zal geven om Jordanië te helpen Iraakse vluchtelingen op te vangen.

Een woordvoerster van het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei dat haar organisatie zich erop voorbereidt om 900.000 vluchtelingen gedurende drie maanden van voedsel te voorzien.

Ook andere internationale hulporganisaties, waaronder Oxfam en Save The Children, treffen voorbereidingen langs de Iraans-Iraakse grens. Een directeur van Oxfam waarschuwde gisteren in Londen dat de veiligheidssituatie het voor hulporganisaties erg moeilijk kan maken te reageren op een humanitaire crisis in Irak. Oxfam wees er verder op dat de humanitaire situatie al erg slecht is als gevolg van twaalf jaar handelssancties en dat een oorlog een grote humanitaire ramp kan veroorzaken.