`Tsvangirai wilde moord op Mugabe'

Een consultant van een Canadees adviesbureau heeft in de rechtszaak tegen drie leiders van de Zimbabweaanse oppositie (MDC) getuigd dat de partijleiding hem herhaaldelijk heeft benaderd om president Robert Mugabe uit de weg te ruimen.

Op de tweede zittingsdag citeerde de consultant, Ari Ben-Menashe, uitvoerig oppositieleider Morgan Tsvangirai, die bij hem zou hebben aangedrongen op de moord. ,,Hij zei dat Mugabe zijn ambt niet zal verlaten tenzij hij in een doodkist naar buiten wordt gedragen. Die woorden blijven maar in mijn hoofd spoken.''

De oppositieleider en zijn twee collega's worden van hoogverraad beschuldigd. Ze zouden vlak voor de presidentsverkiezingen in maart vorig jaar de moord op Mugabe hebben beraamd. De drie hebben eerder verklaard onschuldig te zijn en zeggen slachtoffer te zijn geworden van een samenzwering.

Ari Ben-Menashe is de belangrijkste getuige in de zaak. Hij zegt als voormalig geheim agent van de Israëlische geheime dienst een aantal malen undercover in Zimbabwe te hebben gewerkt met toestemming van de regering-Mugabe.

Hij beschreef gisteren een aantal ontmoetingen met de oppositie waarbij over de moord van Mugabe zou zijn gesproken. ,,Hij moet geëlimineerd worden, hij moet worden vermoord. Het moet op een ongeluk lijken. De MDC kan hier niet mee in verband worden gebracht'', zou Tsvangirai hebben gezegd tijdens een gesprek op een hotelkamer in Londen in 2001. De partijleiding zou een contract hebben getekend ter waarde van 500.000 dollar om de moord op Mugabe te financieren. De MDC zou ook nog eens tien miljoen dollar hebben beloofd aan het hoofd van de Zimbabweaanse luchtmacht, Perence Shiri, om een staatsgreep te plegen na de dood van Mugabe.

Op de tweede dag van het proces waren delen te zien uit de geheime video-opnamen die Ben-Menashe besloot te maken tijdens een ontmoeting met de MDC in Canada. Volgens de consultant zou de video Tsvangirai's plannen voor de moord en de staatsgreep moeten bewijzen. Maar tijdens het afspelen van de video hoorde de rechtbank gisteren hoe de oppositieleider op de band dat idee afwijst. ,,Dit gesprek zou niet over de eliminatie van Mugabe gaan, we zouden het hebben over de verkiezingen en over wat er daarna gebeurt.''