Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer met Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die met het bewijs komt dat Irak massavernietigingswapens bezit. Reacties uit Washington en politiek Den Haag. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Ook aandacht voor de bewijzen die de Verenigde Staten aan de VN-Veiligheidsraad hebben overlegd over de massavernietigingswapens van Irak. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Geheel over Irak en de bewijzen van Colin Powell dat Irak nog altijd beschikt over verboden massavernietigingswapens. In de studio o.a. oud-minister van Buitenlandse Zaken en Europees commissaris van Buitenlandse Betrekkingen Hans van den Broek. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Kaap de goede hoop. Over mensen die ooit in aanmerking kwamen voor de Nationale toekomstprijs met ideeën op het vlak van de bouw, milieu of ecologie. Ned.3, 21.30-22.00u.

Reis naar het paradijs. Film over de reis van regisseur Ben van Lieshout van de Kaspische Zee naar de Perzische Golf. Hij wil de herkomst van zijn Perzische tapijt achterhalen. Hij wordt echter geconfronteerd met het fenomeen martelaarschap dat in Iran in hoog aanzien staat. Ned.1, 22.50-23.48u.

Lang leve....de burgemeester. Portret van burgemeesters in de provincie en aandacht voor de vraag of er nog sprake is van de ouderwetse burgervader die met zijn ambtsketen openingen en recepties opluistert. Ned.3, 23.15-24.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Het uur van de wolf: Koren in Nederland. Tweede deel van een drieluik over het Nederlandse muziekleven in de vorige eeuw portretteert het Amsterdams Toonkunstkoor, Looft den Heer uit Notter (Overijssel) en het opgeheven De stem des volks. Ned.3, 20.33-21.30u.

Fear factor. Zie tv-vooraf. V8, 22.15-23.15u.

FILM

Something To Talk about (Lasse Hallström, 1995, VS). Halfbakken, pseudo-feministische tragikomedie, gemaakt door ogenschijnlijk Dream Team: Julia Roberts, Gena Rowlands, Robert Duvall, scenarist Callie Khouri (Thelma and Louise), regisseur Hallström (What's Eating Gilbert Grape) en cameraman Sven Nykvist. Over de plotselinge huwelijksproblemen van een dochter en haar moeder. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

. Left Luggage (Jeroen Krabbé, 1998, Nederland/België/VS). Verdienstelijk regiedebuut van Krabbé, gebaseerd op Carl Friedmans roman `Twee koffers vol', in een scenariobewerking van Edwin de Vries, mikt op de traanklieren en schuwt desondanks vals sentiment. Vooral Krabbé zelf overtuigt, als een door de oorlog getraumatiseerde chassidische vader die zijn zoontje geen liefde kan geven. Met Isabelle Rossellini. Canvas, 21.00-22.40u.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt de praktijk van een vermoorde collega over. RTL5, 22.25-0.05u., met reclame.

. Marathon Man (John Schlesinger, 1976, VS). Opwindende thriller waarin Dustin Hoffman slachtoffer wordt van de uit Uruguay afkomstige ex-nazi Laurence Olivier. Ingewikkelde plot, die de klassieke marteling in tandartsstoel bevat. Pauline Kael omschreef de film als `een joodse wraakfantasie'. BBC1, 1.15-3.20u.

The Amazing Dobermans (David & Byron Chudnow, 1976, VS). Ambitieus vervolg op The Doberman Gang (1972) en The Daring Dobermans (1973) is een actiekomedie voor het hele gezin, met een curieuze rol van Fred Astaire als ex-gedetineerde. Morgen, SBS6, 13.30-15.10u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Cabaretière Sara Kroos vertelt over haar Zonta Award, een nieuwe prijs voor vrouwelijke talenten in het cabaret. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Rembrandthuis Ed de Heer in Amsterdam en een internetverkenning een gesprek met de Leidse islamoloog Hans Jansen over de vraag hoe schokkend de uitspraken van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zijn geweest. Na elven Peter Delpeut over zijn boek De grote bocht, een verslag van een fietstocht van de oost- naar de westkust in de VS. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang: Elly Ameling. Radioportret van de aanstaande zaterdag 70-jarige zangeres Elly Ameling die in 1996 afscheid nam als één van de belangrijkste lied- en oratoriumvertolkers. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.