Team van OVSE naar Grozny

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een onderzoeksteam naar Tsjetsjenië om de omstandigheden voor een referendum over een nieuwe Tsjetsjeense grondwet te beoordelen.

Dat was het resultaat van overleg in Moskou tussen de huidige voorzitter van de OVSE, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, en de Russische autoriteiten.

De OVSE-missie in Tsjetsjenië werd in december door de Russische autoriteiten gesloten na conflicten over het mandaat van de OVSE-diplomaten in de opstandige deelrepubliek. De OVSE rekent mensenrechten tot haar takenpakket, terwijl de Russen de OVSE-bemoeienis in Tsjetsjenië strikt tot humanitaire hulp willen beperken. De OVSE verliet Tsjetsjenië met de grootst mogelijke tegenzin, maar Moskou was niet bereid een hervatting van de missie toe te staan. In januari maakte de Russische regering wel duidelijk dat de OVSE desgewenst toezicht zou mogen houden op het referendum dat de Russen op 24 maart in Tsjetsjenië willen houden. De Tsjetsjenen wordt dan gevraagd in te stemmen met de nieuwe grondwet.

De Hoop Scheffer, die eerder liet weten met `stille diplomatie' Moskou te willen overreden tot heropening van de missie in Grozny, maakte gisteren in Moskou duidelijk dat het OVSE-team, dat naar verwachting binnen twee weken wordt uitgestuurd, wil nagaan of de omstandigheden deugen voor een referendum. Critici vinden Tsjetsjenië veel te gevaarlijk voor een volksstemming. De Russen en het pro-Russische gezag beheersen slechts een deel van het land.

Het akkoord van gisteren betekent nog geenszins dat Rusland instemt met een heropening van de OVSE-missie in Grozny. De Hoop Scheffer zei dat de OVSE het overleg met Moskou voortzet.

De Tsjetsjeense rebellen slaagden er gisteren in in te breken op de pro-Russische Tsjetsjeense televisie. Hun leider, Aslan Maschadov, las in de piraten-uitzending een boodschap voor waarin hij meldde de strijd om de Tsjetsjeense onafhankelijkheid voort te zetten.