SP-lid zit in raad voor een andere partij

Ze is nu lid van de SP, maar zit nog wel haar raadsperiode voor GroenLinks uit in de gemeenteraad van het Friese Wûnseradiel. W.E. van der Werf-Snelder (64), zegde vorig jaar zomer na 30 jaar haar lidmaatschap van GroenLinks op. Ze heeft haar partijgenoot in de raad, de steunfractie en burgemeester Piersma (FNP) hierover ingelicht.

Van der Werf kan nu het mede door haar zelf geschreven partijprogramma voor de gemeente uitvoeren. ,,Van kiezersbedrog is geen sprake, ik zit op persoonlijke titel in de raad.''

Van der Werf, die jaren lang lid was van de landelijke commissie voor vrede en veiligheid van GroenLinks, kon zich niet verenigen met de steun van haar partij aan de bombardementen op Afghanistan. ,,Ik ben al jaren actief in de vredesbeweging, protesteerde al tegen de Vietnamoorlog en de kernwapens. Met Kosovo had ik al moeite.''

Het besluit om Groen Links de rug toe te keren was ,,moeilijk'', geeft ze toe. Ze was een half jaar partijloos, tot ze begin januari voor de SP koos. ,,Ik ken Kamerlid Krista van Velzen goed uit mijn tijd als actievoerder. Ik wilde weer bij een partij horen.''

Landelijk ging haar oude partij akkoord. ,,Ik heb alles uitgelegd, alleen mijn fractie gaat erover.'' Ook lichtte ze de burgemeester in, al hoefde dit staatsrechterlijk gezien niet. Hij meldde de raad dat er geen enkel beletsel was om namens een partij in de raad te zitten, waarvan je geen lid bent.

Van der Werf: ,,Sommige mensen uit onze steunfractie zijn ook overgestapt naar de SP, vanwege de steun van GroenLinks aan de inval in Afghanistan.'' Ze zal haar raadsperiode uitzitten en namens GroenLinks in de raad van Wûnseradiel onder meer ageren tegen een plan voor een villapark aan de rand van het IJsselmeer. Ook is ze voor behoud van de open ruimte. Dit is overigens wel haar laatste raadsperiode. ,,Mogelijk komt er volgende keer een Progressief Akkoord van GroenLinks en SP.''