Sneeuwballen aanleiding tot schietpartij

Het gooien van sneeuwballen naar voorbijrijdende auto's door Seder en zes vriendjes was de aanleiding voor de schietpartij waarbij de 13-jarige jongen afgelopen zaterdag werd gedood.

Dat heeft de Rotterdamse politie vandaag bevestigd. Daarmee verwerpt zij de verklaring dat het kind slachtoffer zou zijn van een schietpartij tussen twee jeugdbendes. ,,We sluiten niks uit, maar er is daar geen sprake van jongeren die de wijk structureel terroriseren'', aldus een woordvoerder van de politie.

Vandaag wordt Seder met twee stille tochten herdacht. In de eerste zouden medeleerlingen van de Maarten Lutherschool en hun ouders om 13.00 uur naar het parkeerdek bij het metrostation Slinge lopen, waar de jongen werd neergeschoten. De tweede tocht met ouders, vrienden van de voetbalvereniging en burgemeester Opstelten heeft vanavond plaats.

De school heeft volgens algemeen directeur D. Roodvoets ,,bewust gekozen'' voor een eigen tocht omdat ,,wij als school een eigen verantwoordelijkheid hebben''. Er is gezorgd voor opvang van leerlingen en docenten. Vrijdag zal in de aula van de school een herdenkingsdienst plaatshebben. De begrafenis is zaterdag.

De politie-oproep aan andere getuigen zich te melden heeft vooralsnog slechts ,,een handvol reacties'' opgeleverd, aldus de politie. Dit terwijl de jongens ,,mensen dekking zagen zoeken toen de schoten klonken'', aldus de politie.

De zes vriendjes van Seder die bij het incident aanwezig waren, verkeren nog altijd in een shocktoestand, aldus de politie. Doordat zij ,,realiteit en fictie door elkaar halen'' is er nog veel onduidelijk. ,,Bijvoorbeeld of de auto van de dader rood was of een andere kleur.'' In het kader van het onderzoek bekijkt de politie videobanden van beveiligingscamera's die rond het metrostation Slinge hangen. Ook wordt via patroonhulzen geprobeerd te achterhalen of het wapen waarmee is geschoten eerder is gebruikt bij andere misdrijven. Verder doet de politie geen mededelingen.

Over de naam van de jongen bestaat verwarring. Hij wordt Seder genoemd, maar staat bij de burgerlijke stand ingeschreven als Sedra, hetgeen in het Portugees een meisjesnaam is.