Schröder: niet ík zorg voor verdeeld Europa

De verdeeldheid in Europa is niet zíjn schuld, vindt de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, maar die van de ondertekenaars van een brief waarin Europese landen zich solidair verklaren met de Verenigde Staten. Schröder, die met zijn anti-oorlogsstandpunt in Europa geïsoleerd staat, zei dat gisteren in een interview op de tv-zender ZDF.

De bondskanselier refereerde aan de vorige week gepubliceerde open brief van de `Bende van Acht', vijf leiders van EU-landen en drie van Oost-Europese kandidaat-leden. ,,Het is niet het resultaat van mijn politiek dat Europa verdeeld is'', zei Schröder. ,,De vijftien ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie die van Duitsland, besloten tot een gemeenschappelijk standpunt over Irak, waarvan twee dagen later door acht Europese landen afstand werd genomen, niet zozeer inhoudelijk als wel door de vorm.''

Schröder en de Franse president Chirac, die enkele dagen voor de publicatie van de brief een gezamenlijk standpunt over Irak formuleerden, zijn niet gevraagd om de brief mede te ondertekenen. Een dag na publicatie bagatelliseerden beide landen de betekenis van de brief.

Schröder noemde de open brief gisteren ,,het werk van collega's [...] die met hun brief ingingen tegen de positie van de minister van Buitenlandse Zaken, misschien niet inhoudelijk als je de brief goed leest, maar door de vorm.''

Volgens Schröder laat de brief zien dat Europa nog maar aan het begin staat van een gemeenschappelijke buitenlandse politiek en dat ,,Frankrijk en Duitsland terecht een bijzondere verantwoordelijkheid voelen om de weg in te slaan die leidt tot zo'n gemeenschappelijke politiek''.

Tien Oost-Europese landen hebben vandaag gezegd dat ze werken aan een brief waarin steun wordt betuigd aan de VS. Het gaat om de drie Baltische landen, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Albanië, Kroatië en Macedonië.