Martin Sheen

Martin Sheen verving Harvey Keitel in `Apocalypse Now' en speelt in films nu voornamelijk bijrollen, zoals in `Catch Me If You Can'. Maar op de televisie is hij president van Amerika.

Martin Sheen is verbonden aan wat voor velen twee van de beste Amerikaanse films van de jaren zeventig zijn: Terrence Malicks Badlands (1973) en Francis Ford Coppola's Apocalypse Now (1979). De acteur is niet zo beroemd geworden als deze films. Van Apocalypse Now is bijvoorbeeld niet in de eerste plaats Sheens spel legendarisch geworden, maar zijn wederwaardigheden op de set. Sheen kreeg een hartaanval tijdens de uitputtende opnames op de Filippijnen. Hij verving Harvey Keitel, die Coppola's eerste keus was geweest. Tijdens zijn meest indrukwekkende scène was hij stomdronken.

Martin Sheen (geboren als Ramon Estevez, Dayton, Ohio, 3 augustus 1940), zoon van een Spaanse vader en een Ierse moeder, was al toneelacteur in New York toen hij eind jaren zestig naar Hollywood vertrok. Het vermoeden is gerechtvaardigd dat Terrence Malick Sheen castte voor Badlands wegens zijn gelijkenis met James Dean, wiens gezicht ook nu nog als een sluier voor dat van Sheen zit – het is bijna of je Dean oud kunt zien. Ook kraaienpootjes staan hem goed.

Na Apocalypse Now probeerde Sheen zijn alcoholverslaving de baas te worden. Hoofdrollen zaten er niet meer in. Hij speelde nog wel een paar mooie bijrollen in onder meer Gandhi (Richard Attenborough, 1981) en David Cronenbergs The Dead Zone (1983). Eind jaren tachtig waren zijn acterende zoons Emilio Estevez en Charlie Sheen, met wie hij in Wall Street (Oliver Stone, 1987) speelde, populairder dan hij.

Sheen is nu weer terug in de belangstelling dankzij een rol in de televisieserie The West Wing, waarin hij een tamelijk linkse president van de Verenigde Staten speelt.

Sheens politieke standpunten in de serie vormen een zwakke echo van zijn eigen overtuigingen. De acteur, die zichzelf een katholieke humanist noemt, voert al jaren actie tegen uiteenlopende zaken als dakloosheid en nucleaire wapens. Zijn salaris voor Gandhi schonk hij weg, onder meer aan moeder Teresa. Tijdens protestacties werd hij meer dan zeventig keer gearresteerd. De acteur plant zijn acties tegenwoordig in het weekeinde, zodat de opnames voor The West Wing niet in gevaar komen. Zijn acties hebben ook baat bij de serie: de rol zorgt ervoor dat het publiek zijn politieke standpunten serieuzer neemt.

Sheen heeft onlangs het voortouw genomen in de protesten van acteurs tegen een Amerikaanse oorlog met Irak. President Bush noemt hij met enige regelmaat een idioot. Op de vraag of hij denkt dat Bush naar The West Wing kijkt, antwoordt Sheen steevast: ,,Ik hoop dat hij het te druk heeft.''

    • Bianca Stigter