Libeskind en Think kandidaten herbouw WTC

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind en het architectencollectief Think zijn de overgebleven kandidaten voor de nieuwbouw op Ground Zero, de plaats waar tot 11 september 2001 in New York het World Trade Center (WTC) stond. Dit is gisteren bekendgemaakt door de jurycommissie, die bestaat uit onder anderen de gouverneur en de burgemeester van New York en vertegenwoordigers van de projectontwikkelaar Lower Manhattan Development Corporation.

Van de 407 inzendingen werden enkele maanden geleden zeven ontwerpen gekozen, waaronder die van United Architects, een groep waartoe de Nederlander Ben van Berkel behoort. Onlangs bleek uit enquêtes dat Libeskind en Peterson Lichtenberg Architects favoriet waren bij de New Yorkse bevolking. Een week geleden bood de regering van het Spaanse Catalonië een ontwerp van de Catalaanse architect Antoní GaudÍ uit 1908 aan om alsnog op de plek van het WTC te worden uitgevoerd.

Het ontwerp van Libeskind, vooral bekend van het Joods Museum in Berlijn, bestaat uit vijf torens en een pijlvormig gebouw met een hoogte van 541 meter oftewel 1776 voet, een verwijzing naar de Amerikaanse revolutie van 1776. De groep Think, waarvan onder anderen de Japanner Shigeru Ban en de Uruguayaan Rafael Viñoly lid zijn, stellen voor om een Wereldcultuurcentrum te bouwen op de plattegrond van het oude WTC met twee open torens van 640 meter hoog in de vorm van de oorspronkelijke twee. Uitvoering van een van beide ontwerpen zou betekenen dat het hoogste gebouw ter wereld in New York komt te staan. Beide ontwerpen zullen nog aangepast worden, maar volgens een woordvoerder van de projectontwikkelaar zal hun `kernidee' overeind blijven. Eind deze maand wordt de winnaar bekend.

www.nrc.nl/foto: alle ontwerpen wtc