Kunstdief voor Zwitserse rechter

Voor de rechtbank in het Zwitserse Bulle wordt sinds gisteren een kunstdiefstal behandeld, waarbij de Franse barkeeper Stéphane B. (31) gedurende zeven jaar een eigen `kunstcollectie' van 240 objecten heeft vergaard. Daarvan stal hij er 69 ,,met verbluffend gemak'', aldus de rechtbank, uit zo'n vijftig Zwitserse musea en galeries. Ook in Frankrijk, België, Duitsland, Nederland, Denemarken en Oostenrijk sloeg hij zijn slag. B. werd in 2001 in Luzern gearresteerd. Hij stal vooral uit kleine musea waar niet al te streng werd gecontroleerd en nam mee wat hij mooi vond. Een vriendin van B. is in Frankrijk aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Van de gestolen objecten zijn er 110, met een waarde van ongeveer 10 miljoen euro, teruggevonden in een kanaal in de Elzas, waarin B.'s moeder ze had gegooid na zijn arrestatie.