Kibbelen over Irak

Redacteur 1: ,,Wij van Staatstalk willen gekibbel over Irak. Het moet van het scherm af spetteren. Met hoge kijkcijfers veroveren we de markt. Alle mensen moeten het zien. Hun belastinggeld aan het werk voor goede publieke tv. Gekibbel scoort, dat hebben we geleerd van de verkiezingen.

Redacteur 2: ,,Zullen we Bertus Hendriks van de wereldomroep vragen? Die spreekt Arabisch. Ik wil zijn mening weten over het eerste interview sinds jaren met Saddam Hussein. Wat was die beminnelijk. Voor vrede, zei hij, net als de interviewer, links politicus Tony Benn. Ze waren het eens. Saddam mocht nog een boodschap overbrengen aan alle andere vreedzame mensen in de wereld. Tijdens het praten speelde hij met zijn pen als met een toverstafje. Hij hield zijn linkerhand onder zijn koffiekopje terwijl hij een slokje nam. Anders druppelde het op zijn overhemd. Lekte het kopje of lekte zijn onderlip? Zijn butler zal wel zenuwachtig hebbben toegekeken. Zou die voor het lekkende kopje worden gemarteld? Of wachtte hem executie? Tony Benn durfde Saddams inval in Koeweit niet eens te noemen. Het interview mocht alleen worden gehouden als de lange monologen integraal werden uitgezonden. Hoe zat het met de tolken? Benn deed of hij Arabisch verstond. Daar zou ik Hendriks over willen horen.''

Redacteur 1: ,,Nee, die Hendriks heeft informatie. Te moeilijk. Dan haakt de belastingbetaler af. Ik heb een beter idee: topkibbelaar Willem Oltmans. Die kan ook de oude staatsman spelen. Heeft ook distinctie. Mooi wit haar, gelijkmatig gebruind gezicht. Als hij zich goed kleedt, denk ik aan open MG's, de wereld van Peter Stuyvesant uit de jaren vijftig en zestig. Gerijpte glamour. Van toen jij nog in je wieg lag, sprak ik al met president Kennedy.''

Nu de avonturen van Oltmans in Arabia. Jammer van die spijkerbroeken. Wat zou glad gestreken James Bond-kaki hem goed staan.

Redacteur 2: ,,Maar Oltmans hebben we gisteren al gehad bij Nova en eerder ook bij Nieuws aan tafel, Netwerk, Studio 2, Barend & Van Dorp.''

Redacteur 1: ,,Ja daarom juist. Maar jij houdt niet van debat. Wat is de definitie van debat? Dat zijn bekende Nederlanders die hard door elkaar praten. En wat is een bekende Nederlander? Dat is iemand die vaak op tv verschijnt. We moeten dus juist een gast nemen die in alle andere programma's optreedt. Mensen met harde stemmen, liefst mannen dus. Marcel van Dam, Maarten van Rossem kunnen luid en duidelijk schreeuwen. Neelie Kroes kon er niet tegenop. Ze kregen zondag wel meer dan één miljoen kijkers voor hun Netwerk-debat over Irak. Dat komt al aardig in de richting van de anderhalf miljoen kijkers voor het interview met Michael Jackson gisteren. Zag je Oltmans in Nova tegen Mient Jan Faber van het Interkerkelijk Oorlogsberaad? Hij kraait tegen Faber van die leuke zinnetjes zoals: Jij moet iemand raadplegen en ik weet wel een adres voor je. Bijna 1 miljoen kijkers.''

Redacteur 2: ,,Maar van die opmerkingen leer je niets over Irak.''

Redacteur 1: ,,Naar Irak willen de mensen alleen kijken als er vuurwerk komt. Anders wil de kijker liever weten wat Michael Jackson in zijn slaapkamer doet met jongetjes. Hoorde je Oltmans tegen Faber zeggen: `Daar ben je nu een beetje aan het hakkelen'? Fantastisch.

Redacteur 2: ,,Wat is Oltmans van beroep?''

Redacteur 1: ,,Journalist.''

Redacteur 2: ,,Voor welke krant? Voor welk tv-programma?''

Redacteur 1: ,,Nova heeft hem gefilmd toen hij handen schudde met de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Tariq Aziz. Hij bood hem zijn boekje over de wereld aan. Dat is toch een interview. `Daar kun jij wel op neerkijken, maar ik denk dat jij het niet zult krijgen', zei hij tegen Faber.''

Redacteur 2: ,,Als je Tariq Aziz opzoekt met andere leden van de vredesbeweging, ben je geen journalist maar collaborateur. Die Faber praat tenminste met Iraakse dissidenten.''

Redacteur 1: ,,Dat zie je nooit op televisie. Die Oltmans heeft zich met die boekaanbieding aan Aziz weer mooi in the picture gewerkt. Met Gretta Duisenberg hoort hij tot de movers en shakers in het Midden-Oosten. À propos, dat is een idee. Harde stem, goed voor de vrouwelijke doelgroep. Misschien kan zij ook kibbelen over Irak. Wie heeft haar telefoonnummer?''

    • Maarten Huygen