Jeugdige oplichter als lichtvoetige Spielberg-held

Dat de verfilming van de waargebeurde geschiedenis van een minderjarige meesteroplichter alsnog een verhaal over vaderfiguren en verlossing wordt, kun je alleen van Steven Spielberg verwachten. Leonardo DiCaprio speelt Frank Abagnale jr., die in een Wie van de drie-achtige setting wordt geïntroduceerd als iemand die zich achtereenvolgens uitgaf voor piloot, dokter en openbaar aanklager, ruim een miljoen dollar aan valse cheques incasseerde en dat alles voordat hij 21 werd.

Catch Me If You Can is vanaf de kunstig in jaren-zestigstijl geanimeerde titelsequentie van het Franse duo Kuntzel + Deygas een vrolijke ode aan de charmant onhandige hulpvaardigheid van James Bond en The Pink Panther. Het voornaamste doel van de film lijkt minutieus en verlekkerd te laten zien hoe slim Frank Abagnale was, hoe tragisch-heroïsch zijn vader Christopher Walken die zijn zoon alleen een piepklein oplichterstrucje meegaf en hoe berustend saai FBI-man Tom Hanks, die zijn leven wijdt aan het ontmaskeren van kleurige bedriegers. En zelfs daarbij heeft hij hulp nodig.

Van Spielbergs gemythologiseerde Frank, die hem volgens keurig seriecrimineel profiel `helpt' bij zijn eigen ontmaskering. En van de échte Abagnale, die in de film optreedt als Franse politieman die hoofdschuddend toeziet hoe Hanks hem laat ontsnappen.

140 minuten heeft Spielberg nodig voor dit relaas en ze trippelen lichtvoetig voorbij. Catch Me If You Can doet zijn titel eer aan. Het is een filmisch spelletje, waarbij het helpt als je als toeschouwer niet meer van Frank Abagnale jr. weet dan in de eerste minuten wordt meegedeeld. De pionnen zijn helder van kleur. Het speelvlak kent geen doodlopende paden. Je zou Spielberg in zijn opgewekte hyperreconstructie van de jaren zestig zelfs kunnen vergeven dat hij conform de mode van die tijd vrouwen alleen als hoeren, sloeries of loeders van moeders kan portretteren.

Hoe pretentieloos Catch Me If You Can ook aandoet, de film past wonderwel in een rijtje Amerikaanse titels dat de komende maanden de Nederlandse bioscopen aandoet. Net als het vorige week in première gegane Auto Focus, George Clooney's regiedebuut Confessions of a Dangerous Mind en de openingsfilm van het Filmfestival Rotterdam Far from Heaven, lijkt ook Spielberg de behoefte te hebben om in een kleurig verleden de Amerikaanse droom te ontmaskeren.

Catch Me If You Can. Regie: Steven Spielberg. Met: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, James Brolin, Frank Abagnale. In 84 bioscopen.

    • Dana Linssen