Huurder van villa was verdachte in een moordzaak

De man in wiens huis in Vinkeveen vorige week een grote partij wapens is gevonden, blijkt gisteren door het gerechtshof te Leeuwarden in hoger beroep te zijn vrijgesproken van moord.

De man huurde de villa van BNN-presentatrice Katja Schuurman, die demissionair minister-president Balkenende enkele malen heeft geïnterviewd. Volgens de politie is Schuurman slechts de eigenares van de villa en heeft zij niets met de huurder of de wapenvondst te maken. De politie kwam de wapens op het spoor doordat zij eerder bij een aanhouding een vuurwapen in de auto van de man aantrof.

De 34-jarige R. werd ervan verdacht op 16 juli 1998 in Zeewolde A. Ritfeld te hebben doodgeschoten en een andere man aan de schouder te hebben verwond. Aanvankelijk werd R. daarvoor tot zeventien jaar gevangenis veroordeeld, maar zijn advocaat, J. Plasman, tekende hoger beroep aan.

Gisteren bleek dat het openbaar ministerie een verwijtbare fout gemaakt heeft door te verzwijgen dat een getuige die bij naam bekend was, ook als anonieme getuige was opgevoerd. Het hof heeft daarop het vonnis vernietigd.

Bij de schietpartij aan het Priempad in Zeewolde waren vier mensen aanwezig. De gedode en de gewonde man zouden zich bezighouden met handel en smokkel in verdovende middelen. De gedode man werd gestraft omdat werd vermoed dat hij de politie had getipt over de criminele activiteiten. De gewonde man zou slechts zijn aangeschoten voor de `show', aldus het verslag van het gerechtshof. De huurder van de villa van Schuurman werd ervan verdacht de schoten te hebben gelost.

Bij het onderzoek door de Regionale Criminele Inlichtingendienst (RCID) van de politie Flevoland is gewerkt met een informant die tijdens het proces als anonieme getuige optrad. Naar nu blijkt is deze getuige ook onder naam opgevoerd in het proces. Dit mag niet.

Justitie was hiervan op de hoogte, maar heeft het verzwegen. Volgens de raadsman van R. hebben politie en justitie bovendien een voor R. ontlastende verklaring vijf jaar lang uit het dossier gehouden. Hierdoor werd de verdediging onrechtmatig bemoeilijkt.