Hongerstaking Marokko gestopt

Negen Nederlandse gedetineerden in Marokko hebben hun hongerstaking beëindigd na toezeggingen van de autoriteiten in de Noord Afrikaanse staat. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dat bevestigd.

De negen gevangenen hadden zich sinds 15 januari aangesloten bij een internationale actie van gevangenen in Marokkaanse gevangenissen. Belangrijkste eis van de Nederlandse gedetineerden was dat zij in aanmerking wilden komen voor strafuitzitting in hun vaderland.

Dat was volgens de Marokkaanse autoriteiten onmogelijk, omdat ze behalve een gevangenisstraf, ook een hoge boete hadden gekregen van de douane. Die boete moesten ze eerst betalen, voordat zij een verzoek konden doen om in Nederland hun straf te kunnen uitzitten.

De Marokkaanse autoriteiten zegden afgelopen week toe dat de gevangenen een verklaring van onvermogen mogen overleggen waaruit blijkt dat ze de boete niet kunnen betalen. Daarna zal opnieuw worden bekeken of er een verzoek kan worden ingediend. De gedetineerden stopten daarna met hun hongerstaking.

De versoepeling volgde op overleg dat de Griekse ambassadeur in Marokko namens de Europese Unie voerde. Griekenland is op dit moment voorzitter van de unie. Nederland heeft sinds 30 december 1999 een verdrag met Marokko over het uitzitten van gevangenisstraffen in het vaderland, het zogeheten WOTS-verdrag.