Groeiende zorg over redding van Getronics

De mogelijkheden voor Getronics om te overleven zijn minder groot dan aangenomen. Grote klanten van Getronics kunnen per direct hun contract met het automatiseringsbedrijf opzeggen als Getronics uitstel van betaling aanvraagt. Daarnaast heeft het bedrijf een onbekend aantal zekerheden aan de banken verstrekt.

Dat stellen verschillende deskundigen die zich met de reddingsoperatie van het bedrijf bezighouden. Getronics, waar wereldwijd circa 25.000 man werken, zag vorige week een eerste reddingsplan mislukken doordat obligatiehouders niet akkoord gingen met een regeling waarbij Getronics circa de helft van zijn schuld terugbetaalt. Het bedrijf heeft aangekondigd uiterlijk vandaag met een nieuw voorstel te zullen komen.

Het bedrijf werkt aan een nieuw voorstel omdat het niet genoeg geld heeft aan zijn verplichtingen te voldoen. De telecombedrijven Versatel en UPC vroegen in vergelijkbare situaties uitstel van betaling aan om de patstelling met de schuldeisers te doorbreken.

Bestuursvoorzitter P. van Voorst van Getronics noemde een surseance onlangs een ,,paardenmiddel''. De vraag is nu of surseance door de clausules in de contracten überhaupt een optie is voor Getronics. Het automatiseringsbedrijf stelt in een reactie geen mededelingen te doen over de kwestie. ,,De contracten zijn een zaak tussen ons en de klant.''

Een bedrijfsjurist die anoniem wil blijven stelt dat bij contracten met grote klanten het gebruikelijk is clausules op te nemen over surseance. Vooral als de dienstverlening in gevaar komt, is een contract volgens hem dan `vernietigbaar'.

Telecombedrijf Versatel vroeg vorig jaar alleen uitstel van betaling aan voor de holdingmaatschappij. De werkmaatschappijen daaronder kregen geen surseance. Versatel had alle contracten met klanten afgesloten op het niveau van de werkmaatschappijen, waardoor de contracten niet opzegbaar waren.

Gisteravond maakte de beurs bekend dat een voorgestelde samenvoeging van aandelen door Getronics per 6 februari niet doorgaat.

banken: pagina 17

    • Mark Houben
    • Jeroen Wester