G-14 wil afstaan spelers beperken

Het forum van achttien vooraanstaande voetbalclubs uit Europa, de G-14, wil het afstaan van internationals voor vriendschappelijke duels aan banden leggen. De instantie, waarvan ook Ajax en PSV deel uitmaken, besloot gisteren tijdens overleg in Madrid hierover een brief aan de FIFA te sturen.

De overvolle internationale kalender is de hofleveranciers en voornaamste betalers van de grote spelers al tijden een doorn in het oog. De zaak escaleerde opnieuw nadat bekend werd dat de meeste clubs hun Braziliaanse internationals de komende week moeten afstaan voor een onbeduidende (commerciële) wedstrijd tegen (en in) China.

Aansluitend spraken de clubs ook hun onvrede uit over het toernooi om de Confederatie Cup, dat in juni in Frankrijk wordt gehouden. Het betreft een landentoernooi tussen de kampioenen van de uiteenlopende continenten. ,,Het vindt plaats nadat de zware nationale competities zijn afgelopen. We vinden het unfair de spelers dan nog met een dergelijke evenement te belasten'', aldus de verklaring van de G-14.

De Nederlandse vertegenwoordiger Harry van Raaij sloot zich aan bij de standpunten. ,,Neem nou die oefentrip van Brazilië'', zei de voorzitter van PSV. ,,Het gaat niet om een serieus oefenduel, maar het is enkel en alleen bedoeld om de kas van de betreffende bond te spekken. Op kosten van de club. Na een loodzware reis komen de spelers ook nog eens doodvermoeid terug. Dat is idioterie.''

Wel onderstrepen de clubs het belang van landenwedstrijden. ,,Dat is helemaal niet het punt'', verklaart Van Raaij. ,,Wel moeten er betere afspraken komen. Nu loopt het de spuigaten uit. Dat geldt ook voor de Confederatie Cup. Spelers die daaraan deelnemen hebben bijna niet eens meer de gelegenheid op vakantie te gaan.''

Over de toekomst van de Champions League werd volgens Van Raaij zijdelings gesproken. De (televisie)contracten over de huidige opzet lopen in 2006 af. Daarna zullen de grote clubs aansturen op een Europese competitie.